Kupujete legální software? Pozor na podvodníky

Praha - Každý druhý počítačový program nebo operační systém prodaný na internetu je padělek. Podle protipirátské unie mohou kupující nejsnáze naletět podvodníkům na aukčních portálech. Tam je podíl prodávaného falešného softwaru ještě větší. Kopie jsou přitom tak dokonalé, že je od originálu málokdy rozezná i policie.

Petr Zubrický si nový operační systém Windows pořídil na aukčním serveru za dva tisíce korun. „Sériová čísla se tvářila legálně, krabice vypadala naprosto, jak má vypadat, neměl jsem ani podezření, že by se mohlo jednat o padělek,“ popisuje své zkušenosti. Jenže software, který koupil, padělaný byl. Na obrazovce začala blikat obávaná hláška, že kopie není pravá, a to i přesto, že policie, která software zkoumala, vystavila potvrzení, že se jedná o legální CD.

Zuzana Predigerová, manažerka protipirátských aktivit Microsoftu:

„Je velmi obtížné v tuhle chvíli rozpoznat legální software od nelegálního.“

Petr Zubrický o své peníze přišel a jeho software nyní zkoumá Microsoft. Jako kompenzaci mu prozatím nabídl jiný program. Toho se však každý nedočká. „To by si potom každý mohl koupit nelegální software a po Microsoftu chtít legální software,“ řekla k tomu Predigerová.

Podvodníkům naletí stovky lidí

Falešných programů se přitom v poslední době objevuje na trhu stále více a množí se i stížnosti lidí, kteří si omylem zakoupí padělek. „Před pěti lety to byly desítky lidí ročně, nyní to jsou řádově stovky,“ uvedl mluvčí protipirátské asociace organizace BSA Jan Hlaváč. Padělaný program nejenom, že obvykle nefunguje, jak má, ale jeho vlastníkům hrozí i policejní vyšetřování a pokuta. Navíc je tu i riziko, že spolu s nelegálním softwarem se stáhne i program, který dokáže z počítače odesílat osobní údaje. „Většinou uživatel nemá tušení, že se něco děje, než dojde ke zneužití těch dat. To znamená prolomení do jeho bankovního systému, zneužití jeho bankovní karty,“ podotkl Hlaváč.

I když jsou nelegální kopie k nerozeznání od originálu, může na ně upozornit nižší cena. Odborníci také doporučují nakupovat software jen u oficiálních prodejců. V Česku se podle poslední analýzy BSA používá nelegálně 38 procent softwaru. Skutečná míra bude ale od té oficiální nejspíš ještě vyšší. Užívání nelegálního softwaru u domácností se totiž odhaluje jen těžko. Podle Hlaváče má nelegální programy na svém počítači možná až 70 procent domácností.

Vydáno pod