Japonsko může Libyi závidět, aspoň pokud jde o dluhy

Tokio – Japonsko je jednou z nejbohatších zemí světa, zároveň ale také nejzadluženější, alespoň podle studie americké CIA. Co do zadluženosti se Japonsko ocitlo ve společnosti Zimbabwe a největšího evropského dlužníka – Řecka. Naopak nejnižší dluh má v současnosti konflikty zmítaná Libye.

Japonský vládní dluh už přesáhl 200 procent hrubého domácího produktu a šplhá se k bilionu dolarů. Letos se navíc Japonsko bude muset vypořádat s ničivým zemětřesením, které je označováno za nejdražší katastrofu v historii. „Japonsko se dlouhodobě potácí na pokraji recese, a tak ekonomika není schopna nastartovat ekonomický růst. Naopak různé podpůrné programy, které byly vyvolávány v devadesátých letech, ale i v současnosti zvyšují míru zadluženosti veřejného sektoru,“ vysvětluje hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel.

Mezi největší evropské dlužníky patří Řecko a Island. Obě země těžce zasáhla ekonomická krize. Řecku od krachu pomohla až půjčka od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, zemi poskytly rekordních 110 miliard eur.

Žebříček dlužníků (zdroj: ČT24)

Česká republika je s dluhem 40 procent HDP výrazně pod průměrem unie. I přesto není co slavit. „Vláda zbytečně vyplácí vysoké úrokové výdaje, namísto toho, aby je dokázala využít na nějaké jiné výdaje v ekonomice,“ podotýká Šindel. Česko je na tom o něco lépe než například sousední Slovensko. Mezi 130 nejzadluženějšími státy je zhruba v polovině. V přepočtu na obyvatele dluží každý Čech zhruba 130 tisíc korun.