Dodavatelé energií si rozdělují trh

Praha – Český trh s elektřinou letos zažije velké turbulence. Podle expertů by mohlo změnit svého dodavatele až půl milionu lidí, většinou na úkor dominantních hráčů. Naopak někteří menší distributoři můžou počet klientů až zdvojnásobit. Lidé by ale měli nabídky firem důkladně zvažovat.

Vybírat a měnit svého dodavatele energií se Češi naučili rychle a přechodů k jinému operátorovi stále přibývá. Jen za první čtvrtletí se k tomu odhodlalo 140 tisíc zákazníků. Za celý loňský rok přitom změnilo distributora elektřiny zhruba čtvrt milionu lidí. „V uplynulých letech se rozděloval koláč zejména v segmentu velkoodběru a komerčního maloodběru. Nyní přišly na řadu domácnosti a o ty se strhne veliký boj,“ míní Jiří Gavor ze společnosti ENA.

Lidé by si ale měli důkladně přečíst, co podepisují. Někteří podomní obchodníci totiž nabízejí smlouvy, ve kterých jsou zahrnuté například různé skryté poplatky, které elektřinu ve finále výrazně zdraží.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Lukáš Pokrupa, obchodní ředitel Centropol Energy:

„Bylo by fajn vzájemně se dohodnout a dát dohromady určitý blacklist nekalých obchodníků, tak aby tito obchodníci nekazili dobré jméno prodeji elektřiny nebo plynu.“

Samotné alternativní dodavatele ale letos podle odborníků čeká kritický rok. Kvůli zdražení elektřiny vyvolanému událostmi v Japonsku a Německu mohou menší firmy bojovat o přežití. Naopak velcí hráči na tom mohou vydělat. „Tuto situaci můžou využít jako tržní příležitost ke konsolidaci trhu. Nedivil bych se, kdyby došlo k nějakým prodejům a akvizicím,“ říká Jiří Gavor.

Obchodníci s energiemi se shodují, že zatímco letos se bojuje o zákazníky na trhu s elektřinou, v příštím roce půjde hlavně o zemní plyn.