Průmyslu i stavebnictví se v únoru dařilo

Praha - Průmyslová výroba i stavebnictví v únoru udržely růst. Průmysl si meziročně polepšil o 13 procent, stavebnictví vzrostlo reálně o 5,6 procenta. V porovnání s předchozím měsícem nicméně růst obou odvětví mírně zpomalil. Průmysl má na dobré výsledky zaděláno i do budoucna. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 12,5 procenta.

Ke slibnému vývoji českého průmyslu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. K růstu produkce ale významně přispěla také výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení.

„Myslím si, že je to velmi dobrý výsledek, který ukazuje, že poptávka po české produkci stále existuje a že česká ekonomika dokáže těžit z oživení, které vidíme v západní Evropě,“ komentoval výsledky průmyslu ekonom ČSOB Petr Dufek.

Zájem o rodinné domy klesá

Dobře si vede také stavebnictví. Stavební úřady sice vydaly v únoru téměř o tři procenta stavebních povolení méně než loni, avšak jejich hodnota se zvýšila o více než 90 procent. V oblasti bydlení roste počet bytů zahájených v bytových domech. Naopak výrazně klesá zájem o výstavbu rodinných domů.

Ekonomové nicméně upozorňují, že výsledky opticky vypadají lépe, než jaké ve skutečnosti jsou. Stavebnictví se totiž posuzuje vzhledem k rekordně nízké srovnávací základně z loňského roku. „Žádný šestiprocentní vzestup rozhodně neukazuje na silné oživení stavebnictví a myslím si, že se ho nedočkáme ani v dalších měsících,“ upozornil Dufek.

Podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory navíc vyvstává otázka, kdo bude nové byty kupovat. „Husákovy děti už obvykle bydlí. Bytů je mnohem více než v minulosti a nemovitost už není tak jasnou sázkou na jistotu jako v minulosti. Navíc řadě domácností stále klesají příjmy a nezaměstnanost zůstane letos vysoká,“ varoval.