Věřitelé: Nalijme do Sazky peníze a obnovme důvěru sázejících

Praha - Zachování provozu a běžné činnosti loterijní společnosti Sazka a opětovné získání důvěry sázejících, to jsou hlavní cíle věřitelů výboru firmy. Výbor proto dnes projednal s insolvenčním správcem Josefem Cupkou možnosti poskytnutí finančních prostředků, jež Sazka potřebuje na zajištění své běžné provozní činnosti.

Skupina KKCG v podvečer oznámila, že její šéf Karel Komárek se dnes sešel s ministrem školství Josefem Dobešem, se kterým jednal o aktuální situaci v Sazce. „Karel Komárek potvrdil, že skupiny KKCG a PPF jsou připraveny okamžitě poskytnout Sazce finance pro zajištění její běžné činnosti, zejména na vyplácení výher a platy zaměstnanců. Musí být ale splněny dvě zásadní podmínky, těmi je odstoupení generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka a ukončení jeho bezmezné podpory ze strany vedení ČSTV,“ uvedl mluvčí skupiny KKCG Dan Plovajko. Mluvčí Sazky Jan Tuna se však již dříve ohradil proti „vměšování ministra Dobeše do záležitostí společnosti“. Ministrovy schůzky s investory označil za „bezprecedentní krok, který by si jako představitel exekutivní moci nemohl v žádné civilizované zemi dovolit“.

Ministr školství Josef Dobeš o podmínkách investorů:

„Vidím v tom jedinou možnost, jak zachránit Sazku, a tím i peníze pro český sport.“

Zuzana Luňáková o aktuální situaci Sazky (zdroj: ČT24)

Další členové prozatímního věřitelského výboru se teprve vyjádří, zda se ke skupinám PPF a KKCG připojí. „Poskytnutí finančních prostředků na běžnou činnost Sazky bude zcela v souladu s insolvenčním zákonem,“ řekl předseda prozatímního věřitelského výboru Josef Novotný, který zastupuje právě společnost KKCG Structured Finance.

Věřitelé čekají na účetní výkazy Sazky

Dnešní prohlášení věřitelů Sazky mnoho nového nepřineslo. A jinak to ani být nemohlo. Věřitelé totiž stále nemají kompletní informace o účetnictví Sazky. Vedení firmy o ně sice žádali, zatím je ale nedostali. Sazka to zdůvodnila tím, že kvůli probíhajícím kontrolám ve firmě nemá prostor pro to, aby údaje poskytla. Ve společnosti nyní běží dvě kontroly - jednu provádí daňová správa, druhou státní dozor.

Prozatímní věřitelský výbor Sazky tvoří největší věřitelé firmy, a to KKCG, Moranda, Siderius, GTECH Corporation a Česká spořitelna. Společnost Moranda zastupuje Pavel Horák a společnost Siderius advokát Pavel Fráňa. Českou spořitelnu ve výboru zastupuje Jaroslav Schönfeld.

Sazka je v úpadku od 29. března. Soud dosud nestanovil způsob řešení úpadku; zatím se předpokládá, že povolí reorganizaci. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník i insolvenční správce. Věřitelé už přihlásili pohledávky po splatnosti v hodnotě téměř dvou miliard korun.

KKCG spolu s PPF v pondělí nabídly, že poskytnou peníze na výplatu všech výher, včetně dlužných částek u provozovatelů loterijních a mobilních terminálů, a to v okamžiku, kdy z vedení Sazky odejde její generální ředitel Aleš Hušák. Podle Sazky je však tato nabídka protiprávní.