Solární elektrárny způsobují častější praskání žárovek

Praha – Blízkost solárních elektráren způsobuje častější praskání žárovek. Stěžují si na to lidé, kteří u elektráren bydlí. Nejvážnější situace je prý v místech, kde jsou k rozvodně připojeny velké solární parky. Ohroženy jsou zejména žárovky a spotřebiče citlivé na kolísání napětí v síti. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Na jihu Čech se prodává žárovek více

Především na jihu Čech obchodníci zaznamenali nárůst prodeje žárovek. Objevily se navíc i stížnosti na poškození počítačů a dalších elektrospotřebičů. Provozovatel největší rozvodné sítě v Česku, tedy společnost ČEZ Distribuce, připouští, že mohou podobné problémy nastat. Rychlá změna počasí totiž může způsobit krátkodobý výkyv napětí v síti.

Spotřebiče, které jsou na změny napětí citlivé, a nejsou dostatečně chráněny, mohou být poškozeny, potvrdil ředitel úseku Řízení sítí ČEZ Distribuce Pavel Filipi.

Mluvčí provozovatele české přenosové soustavy ČEPS Zuzana Dvořáková:

„Nedostatek i přebytek výkonu v síti má dopad na kvalitu elektřiny a při vysokém rozdílu mezi výrobou a spotřebou v systému by mohlo dojít k narušení stability systému.“

Dosud se však energetici s tak velkými výkyvy nesetkali. Teď se obávají především léta, kdy bývá spotřeba elektřiny nižší. Řada uhelných elektráren a tepláren, jejichž výkon lze regulovat, totiž bude odstavena z provozu.

Vydáno pod