Konkurz na OP Prostějov zrušen, jiná budoucnost ho ale nečeká

Olomouc – Zkrachovalý prostějovský Oděvní podnik (OP) se vrátil z konkurzu do fáze reorganizace. Změnu v insolventním řízení dnes potvrdil olomoucký vrchní soud, když zamítl odvolání druhého největšího věřitele OP - společnosti Pyrghos Lefkos. Popřel tak rozhodnutí brněnské soudkyně Evy Krčmářové. Ta koncem loňského roku prohlášení konkurzu na majetek OP zrušila. Podle informací v insolvenčním rejstříku své pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů. Celkem žádají 2,15 miliardy korun. Mnozí z nich ale v reorganizaci nevěří.

V konkurzu je OP od května

Dříve největší tuzemská oděvní firma se v konkurzu ocitla loni v květnu. OP do něj poslal brněnský samosoudce Jan Kozák, protože nikdo nepředložil reorganizační plán. Krčmářová poté konkurz zrušila z podnětu žaloby České spořitelny, podle níž bylo insolvenční řízení Kozákovi přiděleno v rozporu se zákonem o soudech a soudcích.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy:

„Vrchní soud dospěl ke stejnému závěru jako soud krajský. V dané věci neměl rozhodovat soudce Kozák, protože nebyl na řadě pro její přidělení, nebyl tudíž dodržen rozvrh práce. Jeho rozhodnutí nelze akceptovat, bylo nezákonné.“

Hodnota OP klesá, reorganizace je nereálná

Rozhodnutí o zrušení konkurzu, které dnes vrchní soud potvrdil, zastavilo připravovaný prodej majetku OP. Jeho hodnota tak klesá. Ještě loni v lednu měl OP podle odhadu znalecké firmy cenu asi 1,17 miliardy korun, v současnosti to může být o stovky milionů méně. Někteří ji dokonce odhadují na méně než 200 milionů korun. Podle mnohých věřitelů OP, kteří se zúčastnili dnešního soudního jednání, však úpadek Oděvního podniku nelze de facto řešit reorganizací, nýbrž pouze konkurzem. Žádný z věřitelů nebude podle nich mít zájem předložit reorganizační plán, OP tak prý stejně skončí v konkurzu.

Přestože je celá kauza opět na začátku, věřitelé hlavu nevěší. „Konečně je jasno o dalším osudu podniku. Do dnešního dne se nevědělo, jestli se zpeněží nebo ne. Teď už se ví, že bude reorganizace nebo konkurz. Už se ví, kdo to může rozhodnout, že to může být nějaký soudce, že to není dosavadní soudce Kozák,“ komentoval rozhodnutí soudu právní zástupce společnosti Pyrghos Lefkos Adam Rakovský. „Nadále bude takový postup, že předseda krajského soudu bude muset rozhodnout, který soudce krajského soudu bude příslušný v té věci rozhodovat,“ vysvětluje další průběh Angyalossy.

Sériová výroba stojí už od srpna

Sériovou výrobu podnik ukončil už koncem loňského srpna. Poslední funkční částí podniku je výroba na míru. Podle předsedkyně podnikového výboru odborového svazu OP Heleny Vyroubalové v tomto provozu pracuje asi 200 zaměstnanců. Dříve však pro podnik pracovalo až deset tisíc lidí. Tehdy kromě mateřského podniku v Prostějově spravoval i své pobočné závody.