Bavorsko otevírá náruč českým pracovníkům

Praha – V květnu to bude sedm let od chvíle, kdy do Evropské unie přistoupilo deset států, včetně České republiky. Neznamená to nic jiného, než že jim Německo a Rakousko definitivně otevřou brány svého pracovního trhu. Češi tak budou moci pracovat v jakékoliv unijní zemi bez omezení. Konkrétně Bavorsko si od změny slibuje především příliv kvalifikovaných pracovníků.

Německo po otevření trhu očekává příliv 140 tisíc lidí ze všech nových členských zemí. Podle bavorské ministryně práce a sociálních věcí Christine Haderthauerové se ale do Bavorska mnoho dalších Čechů nepožene. „Myslím, že ti, kteří konkrétně v Bavorsku chtěli pracovat, tam už pracují. Noví jsou sice vítáni, nedomníváme se ale, že by jejich počet byl nějak významný,“ tvrdí Haderthauerová.

Bavorsko se nájezdu Čechů nebojí 

Rozhovor s Christine Haderthauerovou (zdroj: ČT24)

Bavorská ministryně práce a sociálních věcí Christine Haderthauerová:

„V Německu, a zvlášť v Bavorsku, je situace na pracovním trhu velmi dobrá. Máme nízkou nezaměstnanost a v některých oborech i nedostatek zaměstnanců, takže Češi jsou vítáni.“

Pokud by si Češi přesto mysleli, že mají u německých zaměstnavatelů větší šanci, protože nebudou požadovat tak vysoké platy jako Němci, tak se ale mýlí. Německo má totiž v řadě oborů stanovenou minimální mzdu, takže je výrazná soutěž v podstatě vyloučená. Vyšší nezaměstnanosti krajanů se tak Bavorsko neobává.

Největší šance na nové zaměstnání budou mít kvalifikovaní lidé. „Naši zaměstnavatelé totiž velmi bedlivě sledují produktivitu zájemců o práci - a dobrá kvalifikace je velmi důležitá,“ dodává Haderthauerová. Německo kvůli tomu spustí i informační kampaň v pohraničí. Odtud by chtělo nalákat mladé lidi. Půjde o různé veletrhy se zaměřením na volbu budoucího povolání. Podobné akce už přitom probíhají. Příkladem mohou být výměnné programy pro studenty.

Profese, kterých je podle Haderthauerové v Bavorsku nedostatek:

„Největší nedostatek máme v technických oborech. Jsou to třeba inženýři, dobré uplatnění mají ale i lidé z výrobní sféry - různé montáže. Jsou to ale i povolání ze sociální oblasti, pečovatelských služeb, kterým se zájemců o práci nedostává.“

Čekání na otevření pracovního trhu všem zemím Evropské unie bylo podle Haderthauerové dobré rozhodnutí. „Ještě před několika lety byla situace složitější, měli jsme vyšší nezaměstnanost - Češi by ani neměli tolik šancí se uplatnit,“ tvrdí ministryně. Obyvatelé Bavorska měli navíc k novým pracovníkům ze zahraničí odpor. Měli strach z konkurence. Dnes je prý situace výrazně lepší.

Christine Haderthauerová
Zdroj: ČT24