Transparency International dala tendru Lesů ČR zelenou

Praha - Připravované tendry na těžbu dřeva ve státních lesích, které kritizuje celá řada ekologů a některých lesnických společností, nejsou podle Transparency International diskriminační a neomezují soutěž. Ministerstvo zemědělství na dokumentaci k tendrům spolupracuje právě s organizací Transparency International, aby zajistilo poctivost soutěže. Pětiletý tendr na lesnické práce od roku 2012 resort vypíše během dubna. Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) dnes zveřejnil podrobnosti o těžbě dřeva a dalších pracích ve státních lesích. Podle ministra nyní zbývá dopracovat zadávací dokumentaci. Transparency International bude tendry dál monitorovat.

Tendry diskriminační nejsou

Společné prohlášení Transparency International a ministerstva zemědělství konstatuje, že se v předložené dokumentaci nevyskytuje nic, co by nepřiměřeně ohrožovalo soutěž. Tendry podle závěrů zkoumání podobu trhu nepochybně ovlivní, příjem státního podniku Lesy ČR však bude maximalizován. Nic tak nebrání tomu, aby byla veřejná zakázka vyhlášena. „V každém případě jsme dnes udělali velký krok správným směrem,“ dodal na závěr svého vystoupení Fuksa.

Takzvaná Dřevěná kniha, tedy nová koncepce zadávání zakázek v Lesích České republiky, ještě ani neplatí a už má mnoho odpůrců. Někteří lesníci se obávají, že zkrachují, protože většinu zakázek získají velké firmy. „Mnozí kvalifikovaní lidé, kteří v tomto oboru už dělají několik let, tak považují tuto situaci za neúnosnou a uvažují o ukončení této činnosti,“ tvrdí například předseda představenstva Sdružení živnostníků v lesním hospodářství Petr Šubert. Dlouhodobým kritikem tendru je však i ekologické Hnutí Duha. Před třemi týdny zahájila internetovou kampaň, která mimo jiné odmítá připravované velké tendry a k níž se do středy připojilo téměř 6 000 lidí.

Kritika je neoprávněná, tvrdí odborníci

I na komentáře odpůrců má však Transparency International odpověď. „Pro nás to hospodaření za posledních 20 let bylo velmi problematické,“ uznává ředitel organizace David Ondráčka. Bylo tak podle něj na čase z tohoto bludného kruhu vyjít ven. „My jsme skutečně neshledali nic, co by v těch dosavadních dokumentech bylo diskriminační a omezovalo tu konkurenční soutěž nějakým způsobem výrazně,“ dodává Ondráčka s tím, že tak nastala zásadní změna, přesto však kritika pokračuje stejným tempem jako v minulosti. Stojí tak za zvážení, jestli je kritika opodstatněná a zda nejde o pouhý „kolorit“, který tendry provází. 

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS):

„Žádná z firem nesmí dosáhnout vyššího objemu vytěžených jednotek než 20 procent.“

Kritiku odmítá i ministerstvo zemědělství a za pravdu mu dávají i další odborníci. Likvidace malých firem prý nehrozí. „Oni mohou být, a musí být, subdodavatelé těch velkých lesnických firem, kromě toho mají možnost získat dřevo prostřednictvím aukcí. Jsou tady ještě obecní lesy, soukromé lesy a podobně,“ vysvětluje zemědělský analytik Petr Havel. Ministra navíc podpořilo 17 lesnických společností a Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při agrární komoře.

Podle Fuksy podmínky připravovaného tendru navíc obsahují pojistky, které by měly zabránit získání dominantního postavení na trhu. „Zákaz koncentrace bude formulován jako omezení, že soutěžitel nesmí získat více než 23 smluvních územních jednotek,“ uvedl předseda dozorčí rady Lesů ČR a člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník.

Podle Dřevěné knihy by Lesy ČR měly vypisovat pětileté tendry na těžbu ve státních lesích každoročně. Výběrová řízení přitom budou dvoukolová a hlavním kritériem druhého kola bude cena. Vítězové dostanou na starosti nejen těžbu, ale také prodej dřeva i pěstební práce.

Lesy ČR
Zdroj: ČT24