Eurozóna se pustila do boje s inflací

Frankfurt - Evropská centrální banka dnes zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. K úpravě úroků se uchýlila poprvé od poloviny roku 2008 poté, co je ponechávála téměř dva roky na rekodním minimu. Chce tak předejít růstu inflace v eurozóně. Zvýšení základní sazby není pro trh ani ekonomy žádným překvapením.

Evropská centrální banka potvrdila svou věrohodnost nesmiřitelné bojovnice proti růstu cen. Přiměl ji k tomu výrazný nárůst inflace, která v březnu v eurozóně stoupla o 2,6 procenta, zatímco dlouhodobý cíl banky počítá s inflací do dvou procent. To se nyní ale nedaří především kvůli růstu cen ropy a potravin a země, které se už z hospodářské krize plně dostaly, vnímají boj s inflací jako jednu ze svých priorit.

Jsou ale tací, kterým růst úrokových sazeb dělá vrásky na čele. Jde o státy, které se stále ještě potácejí v problémech a jsou ohroženy dluhovou krizí. Nárůst sazeb by totiž ještě více mohlo zvýšit už často neudržitelně vysoké úvěrové náklady, a mohlo by těžce dopadnout na tamní oslabené banky.

Holger Schmieding, ekonom Berenberg Bank:

„Za A – žádné překvapení. Za B – eurozóna je dostatečně silná, aby to ustála - a za C – může to být trošku problém pro periferii eurozóny, ale dokud bude evropský systém poskytovat pomoc zasaženým bankám na periferii, periferie to unese.“

„Evropská centrální banka je první centrální bankou vyspělé ekonomiky, která zvýšila sazby, a toto rozhodnutí potvrzuje její pověst jednostranného bojovníka proti inflaci,“ míní ekonom ABN Amro Nick Kounis. „Zvýšení je nepříjemné pro periferní země, ústřední členské země eurozóny však tento krok již nějakou dobu potřebovaly,“ dodal.

Krotit inflaci bude eurozóna jen opatrně

Evropská centrální banka je přesvědčená, že dokáže utahovat měnové šrouby postupně tak, aby tím nezpůsobila ohroženým zemím žádné větší škody. Šéf banky Jean-Claude Trichet dal po dnešním jednání bankovní rady najevo, že se úroky budou muset zvyšovat dál, avšak dnešní krok by podle něj neměl být počátkem nepřetržité série. „Nerozhodli jsme dnes, že to bude první krok v sérii zvyšování úrokových sazeb,“ podtrhl. Nynější měnová politika Evropské centrální banky podle něj zůstává nadále velmi uvolněná a zaměřená na podporu ekonomické aktivity.

Vydáno pod