ČR a Německo omezí zátěž přenosových sítí, o jádru se neshodly

Berlín – Český ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek si z dnešní schůze se svým německým protějškem Rainerem Brüderlem v Berlíně veze do Česka dohodu o úzké spolupráci zemí, která bude minimalizovat přetížení přenosových sítí mezi Českou republikou a Německem. Vznikne kvůli tomu i pracovní skupina, kam se zapojí taktéž Polsko. Řeč však přišla i na to, jakou roli bude mít v obou ekonomikách jádro.

Česko je elektrárnou Evropy

Spolkový ministr hospodářství Rainer Brüderle:

„Dohodli jsme se, že vznikne společná pracovní skupina i s našimi polskými kolegy, v níž budeme s výrobci energií diskutovat o důsledcích vyplývajících z přetížení sítí, abychom ty dopady minimalizovali.“

Přetížení v minulosti trápilo především českou přenosovou soustavu v důsledku nadměrného objemu proudu exportovaného z německých elektráren přes ČR do Rakouska. Vzájemné konzultace by tak nově měly vést i k vyjasnění nároků na přenosové soustavy v souvislosti s dalším směřováním energetických koncepcí obou států, které se zcela rozcházejí.

Z Česka se v posledních dnech stala elektrárna Evropy. Celých 19 procent své produkce totiž vyváží za hranice. Může za to odstavení německých jaderných elektráren. K tomuto kroku se Německo uchýlilo kvůli havárii japonské elektrárny Fukušima. Zatímco tedy dalo Německo jádru dočasně stop, české bloky jedou naplno. A rozdílný vývoj nejspíš potrvá i v budoucnosti. Česko totiž chce na jádro dál spoléhat, Německo ho proti tomu plánuje postupně opustit.

Německo svým rozhodnutím odstavit jaderné elektrárny obrátilo o 180 stupňů. Ještě nedávno totiž prosazovali přední politikové prodlužování životnosti jaderných programů. Situace v Japonsku však prý vše změnila. Někteří pozorovatelé navíc tvrdí, že šlo o politické gesto s cílem usmířit si voliče, to se ale příliš nepodařilo. Zda se nakonec některá z prozatím odstavených elektráren znovu rozběhne, zatím není jasné. Pravděpodobné ale zůstává, že některé z nich zůstanou odpojené natrvalo.

Česká energetika je jen českou záležitostí

Kocourek při příležitosti setkání Němcům připomněl, že energetika je záležitostí každé jedné země. Odlišné pohledy na energetickou budoucnost v obou státech prý neřešili. „Otázky energetiky a energetického mixu jsou výsostnou záležitostí každé členské země a v tomto ohledu není potřeba, aby jedna členská země radila jiné,“ poznamenal k tomu český ministr. Naopak Brüderle na to reagoval tím, že je třeba respektovat nařízení Evropské unie na přezkoumání bezpečnosti všech jaderných zařízení.