Tankování v Česku – nekvalitní benzin a daňové úniky

Praha – Česko trápí problémy s pohonnými hmotami. Nejde přitom jen o jejich vysokou a stále rostoucí cenu nebo špatnou kvalitu, ale z pohledu státu také o velké daňové úniky. Právě na nepoctivé pumpaře si má posvítit chystaná novela zákona o pohonných hmotách a novela zákona o dani z přidané hodnoty.

Systém je jednoduchý, dodavatel nabídne provozovateli čerpací stanice třeba o korunu levnější benzin, než je běžná cena a ruce si mnou oba – majitel čerpací stanice, ale i dodavatel, který neodvede státu z prodaného zboží DPH. Zcela náhodou totiž dostane třeba z Kajmanských ostrovů fakturu na desítky milionů dolarů, která firmu naoko zruinuje. Stát se tak peněz nikdy nedočká. Jenže to je od dubna minulostí. Za nezaplacenou daň nově ručí konečný prodejce.

Některé kroky k omezení daňových úniků zavedl stát už loni. Firmy musí vést například podrobnou evidenci o původu nakoupených pohonných hmot. „Od loňského srpna jsme povinni evidovat skoro všechno o dodávce (pohonných hmot) počínaje fakturou, místem stočení, počtem litrů a evidujeme i SPZ aut a návěsů se jmény řidičů, takže nám přibyla administrativa,“ popisuje své nové povinnosti spolumajitel čerpací stanice Tank Ono Jiří Ondra.

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Další novinkou, kterou duben přinesl, je povinnost České obchodní inspekce pravidelně zveřejňovat seznam problémových čerpacích stanic. Jejich provozovatelé ale chtějí, aby se rozlišovala závažnost prohřešku. „Tento systém ovšem nerozlišuje, zda jde o odchylku, která může poškodit motor, životní prostředí, nebo dokonce zdraví občanů, a zapadne to do stejných přehledů jako některá drobná odchylka, která se může stát,“ podotýká Václav Loula, ředitel pro jakost v Benzině. Na černou listinu se tak může kvůli drobnému nedostatku dostat i poctivá čerpací stanice.

Vydáno pod