Škodovka opět vévodí žebříčku nejobdivovanějších firem

Praha – Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto opět vévodí žebříčku 100 obdivovaným firmám České republiky za rok 2011. Další příčku 13. ročníku ankety obsadila energetická společnost ČEZ. Konstruktér a energetický gigant tak obhájily své loňské pozice. Na třetím místě skončil autobusový dopravce Student Agency.

Do první desítky se letos neprobila Zentiva

Předseda Sdružení Czech Top 100 Jan Struž:

„Stálicím české ekonomiky se daří obhajovat svoji pozici mezi nejobdivovanějšími firmami, nicméně i mezi letošními oceněnými jsou nováčci - například AVG Technologies, Agropork Družstvo, Sporten, ale třeba i pražská Zoologická zahrada.“

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Po roce se mezi oceněné vrátila Česká pojišťovna. Dlouhodobě si pozice v první desítce udržuje Student Agency, Kofola, Komerční banka, Plzeňský Prazdroj, Česká spořitelna, Agrofert Holding a Linet. Místo mezi nejobdivovanějšími tentokrát nezbylo na farmaceutickou firmu Zentiva.

Žebříček sestavují manažeři významných společností, ekonomičtí a finanční analytici a zástupci odborových sdružení, svazů a profesních asociací. Hlasující pak vybírá Sdružení Czech Top 100. „Oslovujeme zhruba 1 500 ekonomických odborníků, ať už to jsou manažeři významných firem, tak analytici, akademici, šéfové asociací, čili odborníci, kteří dokáží ocenit to, jak se která firma vyvíjí a dlouhodobě na trhu působí,“ popsal tajemník Czech Top 100 Tomáš David.

Kritérii úspěchu jsou dlouhodobá hodnota firmy, kvalita výrobků, odpovědnost k životnímu prostředí, vztah ke společnosti či podpora obecně prospěšných projektů.

Sdružení Czech Top 100 vzniklo v roce 1994 s hlavním cílem pravidelně sestavovat a zveřejňovat seznam nejvýznamnějších společností v ČR a na základě porovnávání vybraných ekonomických ukazatelů je seřadit do uceleného žebříčku. Nyní sdružení vyhlašuje každoročně celou řadu žebříčků - například 100 nejvýznamnějších firem ČR, 100 obdivovaných firem ČR nebo žebříček Nejlepších výročních zpráv.

Deset nejobdivovanějších firem české ekonomiky pro rok 2011:

  1. Škoda Auto
  2. ČEZ
  3. Student Agency
  4. Kofola
  5. Komerční banka
  6. Plzeňský Prazdroj
  7. Česká spořitelna
  8. Agrofert Holding
  9. Linet
  10. Česká pojišťovna