Dolar pod 17 korun, česká měna je nejsilnější od roku 2009

Praha – Česká koruna zažívá nejsilnější období za poslední dva roky. Dnes dopoledne prolomila hranici 17 korun za dolar a vůči americké měně je tak nejsilnější od listopadu 2009. Koruna ale zpevňovala i vůči euru, dopoledne se obě měny obchodovaly v kurzu 24,41 Kč/EUR.

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk upozornil, že stačí málo, aby se koruna k dolaru dostala na nejsilnější úroveň od září 2008. „Růst eurodolaru se projevil i na kurzech koruny. Opačný vliv než světové trhy přitom měl komentář viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla, který na rozdíl od svých kolegů nemluvil o zvyšování sazeb a uvedl, že se jeho pohled na ekonomiku nezměnil,“ dodal Vlk.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance ve prospěch posílení koruny působí nálada na akciových trzích. Technické faktory naopak doporučují korunu prodávat.

Dolar kolem dopoledne oslabil na 1,4397 USD/EUR. Čtvrteční jednání Evropské centrální banky (ECB), která poprvé od roku 2008 zvýšila úrokové sazby a její představitelé naznačili další růst sazeb v červenci, podle Vlka nedalo podnět k bezprostředním ziskům evropské měny. Později ale výhled vyšších sazeb zřejmě zapůsobil.

Vlk také uvedl, že dalším důležitým impulzem pro vývoj kurzu dolaru vůči euru může být spor o navýšení limitu pro americké rozpočtové výdaje, riziko ochromení úřadů je důvod k obavám. Státní dluh USA se rychle blíží stropu pro zadlužení, a pokud Kongres limit nezvýší, nebude si americká vláda moci dále půjčovat, což by mohlo vést až k omezení činnosti administrativy.