Mobilní trh ještě letos ovládne Android

Praha - Do konce letošního roku bude mít mobilní trh nového vládce. Jedničkou se totiž podle analytických firem stane zelený mužík jménem Android. Operační systém od Googlu totiž do svých mobilů a tabletů instaluje drtivá většina výrobců. Rychlý růst má ale i svá rizika. Velké množství verzí, které Google vydává, komplikuje práci na zabezpečovacích programech.

Skoro půl miliardy chytrých mobilů najde letos své nové majitele. Šedesátiprocentní nárůst prodejů je vidět i na pobočkách místních operátorů, kteří jsou největšími tuzemskými prodejci telefonů. „Každý druhý telefon prodaný v našich prodejnách je nyní smartphone,“ potvrdil mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Někteří hráči sází na spolupráci

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Rychlý nástup nové generace telefonů přivedl na scénu i nové dravé hráče. A dosavadní vládci se musí buď podřídit, nebo uzavírat nečekaná spojenectví. Nokia se tak například dohodla s Microsoftem na tom, že do svých nových telefonů bude instalovat poslední verzi mobilních Windows. „Spoléhají na to, že se Nokii podaří převést svojí symbianovou produkci na Windows. A to, co teď ztrácí, tak by mohly nahnat právě Windows,“ vysvětlil postup obou významných hráčů redaktor serveru Mobil.cz Luděk Vokáč.

Nokia musí čelit tlaku ze strany Applu, který dokázal během tří let získat skoro třetinový podíl na trhu. A druhý velký soupeř vyrostl v Googlu - operační systém Android, který se zabydlel v telefonech a tabletech všech výrobců právě kromě Nokie a Applu. „Rychlý růst Androidu můžeme přičíst hlavně jeho agresivní cenové politice a tomu, že se k němu přiklonili hlavně operátoři,“ uvedla analytička společnosti Garner Annette Zimmermannová.

Ubrání se Android pirátům?

Rychlý růst Androidu ale má svou daň. Problémy s ním mají totiž vývojáři aplikací. Těm vadí, že telefony mají různé displeje a práci jim komplikuje i velké množství verzí, které Google rychle po sobě vydává. A to může přinést i bezpečnostní problémy. „Je to otevřený systém. Reagovat na každé nebezpečí tak bude mnohem komplikovanější než třeba u Applu,“ míní analytik společnosti Gartner Eric Ouellet. „Apple to má jednodušší, protože všechny aplikace musí projít schválením v obchodě Appstore. Samozřejmě i tam jsou možnosti. Existují nástroje, které prolomí ochranu iPhonu nebo iPadu, vy si stáhnete všechna data a nikdo se o tom nemusí dovědět,“ dodal.

Doposud piráti v mobilních telefonech napadali hlavně operační Windows. Podle některých odborníků by ho ale Android mohl brzy o toto prvenství připravit. I přesto všechno by ale měl Android do konce příštího roku běžet skoro v polovině nových chytrých telefonů a tabletů.

Telefonování
Zdroj: ČT24