Ministři financí EU mají recept pro Portugalsko - reformy

Budapešť - Ministři financí Evropské unie dnes na neformální schůzce nedaleko Budapešti vyzvali Portugalsko ke strukturálním reformám. Obhajovali rovněž úsporná opatření v členských zemích EU. Proti těmto opatřením dnes v Budapešti protestovaly desetitisíce zaměstnanců z celé Evropy. Portugalsko tento týden oficiálně požádalo EU o finanční pomoc, jejíž celková hodnota by měla podle odhadů dosáhnout 70 až 80 miliard eur, tedy v přepočtu zhruba 1,7 až 1,9 bilionu korun.

Šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker již v pátek uvedl, že EU půjčí Portugalsku potřebné peníze jen v případě, že země přijme do poloviny května další úsporná opatření.

„Pravidla jsou velmi jasná. Kdokoli potřebuje pomoc od ostatních členských států EU a eurozóny, musí přijít s trvale udržitelnými opatřeními ke snížení schodků, protože tyto schodky jsou důvodem, proč je pomoc zapotřebí,“ řekl dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Pochodu na protest proti úsporným opatřením, který zorganizovala Evropská odborová konfederace (ETUC), se dnes v Budapešti zúčastnilo zhruba 30 tisíc lidí. Demonstranti troubili na trumpety a skandovali různá hesla. Generální tajemník ETUC John Monks uvedl, že Evropa by kvůli vysokému zadlužení neměla propadat panice.

Budoucí růst ekonomiky, nebo zchudnutí zaměstnanců?

Podle Schäubleho jsou úsporná opatření nezbytná k zajištění udržitelného hospodářského růstu. Také eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn upozornil, že snížení dluhové zátěže je klíčové pro budoucí růst ekonomiky. Podle demonstrantů však úsporná opatření nevyvedou ekonomiku z krize, ale způsobí pouze zchudnutí zaměstnanců.

Portugalsko se stalo po Řecku a Irsku již třetí zemí eurozóny, která se musela obrátit na EU s žádostí o pomoc, protože jí hrozí neschopnost splácet dluhy.

Pochybnosti ohledně Řecka

Německý list Der Spiegel dnes uvedl, že někteří ministři financí eurozóny minulý týden vyjádřili pochybnosti ohledně toho, zda Řecko splní své rozpočtové cíle, a naznačili, že Atény by měly provést restrukturalizaci svého dluhu. Rehn dnes ale možnost restrukturalizace řeckého dluhu odmítl.

Vydáno pod