Napětí v české síti ohrožuje solární energie

Praha - Jarní slunce teprve nabývá na síle a dlouhé letní slunečné dny jsou ještě daleko. I přesto už ale správci české přenosové soustavy varují. Jen podle prvních zkušeností totiž solární elektrárny ovlivňují napětí v české síti víc, než se předpokládalo. První vážné ohrožení přinesou už velikonoční svátky. Na problém upozornily Lidové noviny.

Tolik energie jako asi dva temelínské bloky představují solární elektrárny připojené v současnosti do české sítě. Připojování a odpojování slunečního Temelína s každou nečekanou změnou počasí způsobuje kolísání výkonu, které zatím správci české sítě nezažili. Jižní Morava a Čechy, kde se solárních panelů urodilo nejvíc, se podle správců české elektrosítě můžou potýkat s výkyvy napětí, které se projeví i na domácích spotřebičích.

Podle provozovatelů české přenosové soustavy hlavní problémy teprve přijdou. Tedy ve chvíli, kdy pojede český solární výkon naplno, ale lidé ho nebudou potřebovat, protože budou mít volno, třeba už o Velikonocích. „Mohou nastat takové poměry v přenosové síti, že by došlo k tomu blackoutu,“ řekl šéfredaktor Technického týdeníku Jan Baltus.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Zástupci České fotovoltaické říkají, že pokud bude mít omezení výroby objektivní důvod, nebudou protestovat. Ohrožení sítě kvůli slunečním elektrárnám ale zpochybňují. Dopad solárních, ale i větrných elektráren na provoz české elektrické soustavy má objasnit analýza distributorů elektrické energie, první výsledky má přinést v září.

Solární panel
Zdroj: ČT24