Islanďané odmítli odškodnění Británie a Nizozemska

Reykjavík - Islanďané v sobotním referendu odmítli vládou sjednanou dohodu, podle které měla země zaplatit Británii a Nizozemsku pět miliard dolarů jako náhradu za ztracené vklady u islandské internetové banky Icesave. Otázka odškodnění tak zřejmě bude muset být vyřešena soudní cestou. Islandská premiérka Jóhanna Sigurdardóttirová varovala, že odmítnutí dohody by mohlo vést k ekonomickému a politickému chaosu v zemi. Po sečtení zhruba 90 procent hlasů bylo proti dohodě 59,1 procenta hlasujících.

Premiérka uvedla, že otázku odškodnění nyní bude řešit evropský obchodní soud. Ten by mohl stanovit přísnější podmínky odškodnění, než zahrnovala dohoda odmítnutá v referendu. Icesave patřila společnosti Landsbanki, tedy jedné ze tří velkých islandských bank, které v roce 2008 zkrachovaly. Peníze v Icesave měli uloženy také Britové a Nizozemci. Těm ztracené vklady vyplatily jejich vlády, které pak začaly peníze vymáhat od Islandu.

Představitelé Británie a Nizozemska označili výsledek referenda za zklamání. „Čas pro jednání vypršel,“ řekl nizozemský ministr financí Jan Kees De Jager. „Island má stále povinnost splatit nám peníze. Nyní je to případ pro soudy,“ dodal. Se soudem nyní počítá rovněž první náměstek britského ministra financí Danny Alexander.

Islanďané nepodpořili referendum (zdroj: ČT24)

Vyřešení sporu o Icesave se považuje za nezbytný krok ke zlepšení islandské pozice v jednáních o vstupu do Evropské unie a k oživení nadále slabé ekonomiky. Vyřešení sporu je také podmínkou obnovení islandského přístupu na mezinárodní kapitálové trhy. Referendum muselo být uspořádáno poté, co islandský prezident Ólafur Grímsson v únoru odmítl dohodu o odškodnění podepsat. Prezident tak odmítl podpis dohody již podruhé. Islanďané v prvním referendu loni v březnu dohodu drtivou většinou hlasů odmítli a vláda musela sjednat méně nevýhodnou smlouvu.

Vydáno pod