Cena stříbra roste, překročila rekord

Praha – Zájem o stříbro a stříbrné šperky nebývale roste. Jeho cena tak překročila jednadvacetiletý rekord. Zásoby stříbra skupují nejen drobní investoři, ale hlavně státy. Stejně jako zlato i stříbro umí čelit hospodářským výkyvům. Kov se používá k výrobě mnoha věcí – notebooků, dvd nebo některého oblečení. V průmyslu je stříbra zatím dostatek, experti ale tvrdí, že se to může brzy změnit, první signály už totiž přicházejí.

„Poptávka po stříbře roste, v poslední době jsme mohli vidět velký nedostatek slitků a mincí,“ vyjádřil se analytik Pavel Hála. Každoročně se na světě vytěží asi jednadvacet tisíc tun stříbra, v průmyslu se ho spotřebuje víc než polovina. Zbytek si mezi sebe rozdělí výroba šperků a finanční investoři. Díky enormní poptávce zlomilo stříbro svůj dlouholetý rekord.

Jeho cena se tento týden přehoupla přes 1271 dolarů za kilogram, za poslední rok to je zdražení o víc než sto procent, čeká se další růst. Stříbro se proto stává dobrou investicí i pro drobné střadatele, hlavně slitky a mince. I přes prudký růst ceny stříbra výrobci elektroniky uklidňují, příliš by se zdražovat nemělo. Jeho množství je totiž ve výrobcích minimální. Poptávka po stříbře postupně stahuje obrovský náskok zlata - i to ale poráží svá dosavadní cenová maxima. 

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)