ECM je zpátky v insolvenčním řízení, bance dluží sedm milionů

Praha – Jeden z největších českých developerů – společnost ECM Real Estate je v insolvenčním řízením. Soud ho nařídil na základě návrhu České spořitelny. Podle insolvenčního rejstříku ECM bance dluží přes sedm milionů korun po splatnosti na úrocích z vydaných dluhopisů.

Před splatností spořitelna eviduje u ECM přes 179 milionů jako jistinu z vydaných dluhopisů a z podmíněné pohledávky dalších 7,5 milionu korun. Banka také upozorňuje, že nejméně pět dalších osob má u ECM splatné pohledávky, a to za nejméně 16,3 milionu korun po splatnosti. Podle ČS se to týká Uniqa pojišťovny, Volksbank, Asset Management Slovenskej sporiteľně, Conseq Investment Management a Glancus Investments.

Spořitelna v materiálech uvádí, že insolvenční návrh podala kvůli ochraně celistvosti podniku dlužníka a zajištění nejvyššího možného uspokojení pro věřitele. Důvodem byl podle banky fakt, že nedávno jeden z významných věřitelů ECM zesplatnil pohledávky a další věřitel hrozí uplatněním významných nároků v soudním řízení.

ECM znovu upadla do insolvence (zdroj: ČT24)

ECM nesmí nakládat s majetkem

Soud rozhodl, že „dlužník je povinen zdržet se nakládání s majetkovou podstatou a majetkem, který do ní může náležet, pokud by mělo jít o podstatné změny ve skladbě, využití, nebo určení tohoto majetku“.

Zamotanou hlavu z toho teď mají lidé, kteří si koupili, nebo chtějí koupit od ECM nové bydlení. Bytů a domků je v celé skupině na prodej víc než stovka, například v satelitním městečku v Unhošti u Prahy nebo v plánovaném mrakodrapu. „Jednotlivých investorů se to v tuto chvíli přímo nedotýká, nemusí tudíž zatím přihlašovat své pohledávky do jakéhokoliv insolvenčního zařízení,“ upozornil advokát Libor Vacek.

Co se bude dít s developerem dál, by mohlo napovědět představenstvo firmy. „Je svoláno představenstvo společnosti, aby analyzovalo možné alternativy řešení a rozhodlo o dalším postupu,“ sdělilo ECM ve svém prohlášení.

Akcie firmy na burze propadly

Na zprávu o zahájení insolvenčního řízení dnes na pražské burze prudce reagovaly akcie firmy. Obchodování uzavřely se ztrátou přesahujících 10 procent na 73,50 koruny. Během dne však ztrácely mnohem více - až 14 procent a prodávaly se dokonce za 70 korun na akcii.