Tradičního výrobce kytar zachránila Čína

Madrid - Výrobce španělských kytar s více než stoletou tradicí zachránila v době krize Čína. Už deset let tam rodinný podnik vyrábí levnější verze svých slavných kytar. Podnik Manuel Rodriguez a synové založil dědeček dnešního majitele už v roce 1905. Jeho otec pak později přenesl výrobu na čas i do Spojených států. Současný stav ekonomiky však ručně vyráběným kytarám nepřeje. Cena nástroje se pohybuje mezi dvaceti až čtyřiceti tisíci dolary. Výroba jedné kytary přitom trvá tři měsíce.

„Jeden profesor z kalifornské univerzity, který byl v Madridu na dovolené, se otce zeptal: 'Proč nejdete vyrábět kytary do Spojených států?' Můj otec se zrovna oženil. Bez znalosti angličtiny, se sto dolary v kapse a pár kusy dřeva v roce 1951 odešel do Los Angeles. Naše firma tam vyráběla dalších 18 let,“ vypráví současný majitel Manuel Rodriguez III.

Španělsko se v současnosti topí v dluzích a bojuje s dvacetiprocentní nezaměstnaností. Někteří konkurenti Rodrigueze museli svůj podnik dokonce zavřít. On měl ale štěstí. „Kurz eura a dolaru nebyl pro vývoz příliš výhodný. Už deset let ale působíme v Číně, a to nás zachránilo. Zaučili jsme místní lidi a dnes tam máme výborný tým. Žijeme v globálním světě. Už není jen Evropa a Spojené státy,“ vysvětluje Rodriguez.

Výroba kytar ve Španělsku (zdroj: ČT24)

Jeho firma vyváží do 120 zemí světa více než devadesát procent své produkce. Manuel Rodriguez by rád předal výrobu svým dvěma dětem. Jak ale sám přiznává, nebude to lehké. Pokud se jeho podnik nenaladí na současnou ekonomickou notu, rodinné dědictví zanikne.