Nejen Island, i Indonésie sází na energii z vulkánů

Jakarta - Indonésie chce zkrotit vulkány pod svým územím a využít jejich sílu pro vznik geotermální energie. Tou se dají přímo vyhřívat domácnosti nebo se z ní může vyrábět elektřina v geotermálních elektrárnách. Investoři čekají na zajímavé pobídky od místní vlády, která plánuje připojit další elektrárny. Na jejich vybudování však nemá potřebné peníze.

Geotermální energie má sice nulové náklady na provoz, ale miliardové na výzkum a vrt. Indonésie na ni přesto sází jako na jeden z nejatraktivnějších alternativních zdrojů. Náklady na palivo jsou podle Mike Crosettiho z Castlerock Consulting nulové a zároveň se uživatelé vyhnou kolísání cen.

Klíčovou roli zde hrají zahraniční investoři. Jeden průzkum a vrt stojí zhruba 4 miliardy dolarů a riziko, že nevyjde, není zanedbatelné. „Je to velké riziko, aniž by byly zaručeny vysoké odměny,“ tvrdí Edward McCartin ze společnosti Asijské obnovitelné zdroje. Indonésie chce přesto do roku 2014 připojit 4 tisíce megawattů, což představuje náklady ve výši 12 miliard dolarů.

Geotermální energie v Indonésii (zdroj: ČT24)

Teplo z nitra země teď nejvíc využívají Spojené státy nebo Island. Vrty se objevují i v některých evropských zemích. Důvod je jasný, získaná energie podle odhadů totiž stačí pokrýt současnou spotřebu lidstva nejméně na 100 tisíc let.

Vydáno pod