Nové byty by mohly zlevnit až o 30 procent

Praha – Dá se očekávat, že na českém realitním trhu opět klesnou ceny nemovitostí. Některé nové byty můžou v příštích čtyřech až pěti letech zlevnit až o 30 procent. Snížení cen ale čeká i část panelákových bytů, kancelářských budov nebo skladů. Důvodem je přebytek nemovitostí na trhu a slabý hospodářský růst. Největší pokles cen podle vedoucího katedry oceňování Bankovního institutu vysoké školy Petra Orta čeká nové byty postavené na okrajích nebo za hranicemi měst. Tam totiž chybí občanská vybavenost a do města se lze dostat jen autem.

Tlak na snižování cen podle něj nezvrátí ani chystané zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty. Stavitelé bytů přitom tvrdí, že se zdražení kvůli změně DPH nevyhnou. Podle Orta však jde jen o další z marketingových kampaní developerů a snahu vytvořit tlak na kupující. Zvýšení cen si developeři nemohou dovolit, tvrdí Ort.

Růst cen bydlení je možné naopak očekávat ve starší zástavbě, jako je v Praze například Žižkov, Karlín nebo Smíchov. Menší byty v této lokalitě ale Ort považuje za dobrou investici. Díky silné nabídce nemovitostí na trhu podle odborníka není pravděpodobné, že by se v Česku vytvořila další realitní bublina, jako tomu bylo například v roce 2007. Developeři si podle něj mohou dovolit ceny snižovat také proto, že klesla cena stavebních prací až o čtvrtinu a dolů šly i nesmyslně nafouklé ceny pozemků pro developerskou výstavbu. „Prostor pro snižování tu tedy je,“ je přesvědčen Ort.

Rozhovor s Petrem Ortem (zdroj: ČT24)

Petr Ort:

„Největší propad se dá očekávat u cen průmyslových objektů. Třetina průmyslových objektů, zvlášť na malých městech, je zbytných, řada z nich svého kupce vůbec nenajde.“

Další brzdou pro vznik nové bubliny je opatrný přístup bank. „Vzhledem k tomu, že se u všech bank, které v České republice působí, zlepšila kvalita ocenění nemovitých zástav i management rizika, lze předpokládat, že ani v budoucnu české banky svojí úvěrovou politikou nepodpoří vznik další bubliny,“ uvedl Ort. Nabídkové ceny bytů v Česku v letošním prvním čtvrtletí podle Českého statistického úřadu klesly o 1,8 procenta. V Praze se snížily o 1,5 procenta, mimo hlavní město o 2,1 procenta.

Nabídkové a skutečné ceny se ale liší

Podle mnoha odborníků se ale nabídkové a realizované ceny, tedy takové, za které se byty skutečně prodají, můžou výrazně lišit. Údaje o realizovaných cenách zveřejňují statistici s větším zpožděním než u nabídkových. Skutečné ceny bytů jsou proti nabídkovým nižší až o 23 procent, uvedl Ort. Ceny rodinných domů jsou nakonec v průměru o 15 procent nižší, než za kolik se nabízí. Nejmenší rozdíl mezi nabídkovými a skutečnými cenami je u pozemků jen necelá tři procenta. „Pozemky jsou takovým držitelem hodnoty a nejsou citlivé na ekonomickou krizi,“ vysvětlil vedoucí Bankovního institutu vysoké školy.

Koupelna v novostavbě
Zdroj: ČTK