Soud potvrdil Cupku v roli insolvenčního správce Sazky

Praha – Insolvenční správce Sazky Josef Cupka není podjatý. Odvolání loterijní společnosti proti ustanovení Cupky předběžným i řádným insolvenčním správcem dnes zamítl vrchní soud. Sazka je v úpadku od 29. března a Cupku jako správce jí určil Městský soud v Praze. Proti dnešnímu verdiktu soudu už není možné odvolání.

Sazka se odvolala proti rozhodnutí soudu, kterým byl Cupka jmenován předběžným insolvenčním správcem firmy 4. dubna. Současně se odvolala i proti jmenování Cupky insolvenčním správcem. Odvolání podepsané generálním ředitelem a předsedou představenstva Sazky Alešem Hušákem upozorňovalo na Cupkovu možnou podjatost.

Sazka poukazovala na to, že Cupka v minulosti působil jako správce konkurzní podstaty podnikatele a bývalého senátora Václava Fischera, jehož největšími věřiteli byly společnosti patřící do skupiny KKCG. Tato skupina přitom zároveň patří i k největším věřitelům Sazky. Konkurz na Fischera byl zároveň ostře mediálně sledovaný a vztahy mezi jeho účastníky byly podle Sazky kontroverzní.

Jan Tuna, mluvčí Sazky:

„Sazka má jiný názor a je o něm přesvědčena. Nicméně rozhodnutí soudu samozřejmě respektuje.“

KKCG nicméně tvrdí, že žádné vazby k Cupkovi nemá. A vrchní soud dal dnes jí i pražskému městskému soudu, který se případem zabýval před ním, za pravdu. „Nadřízený soud postup Městského soudu v Praze potvrdil jako věcně správný a zcela v souladu s insolvenčním zákonem,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková. Výhrady Sazky neshledal důvodnými. Rozhodnutí vrchního soudu je konečné, odvolání není v tomto případě přípustné.

Soud dosud nestanovil způsob řešení situace Sazky. Zatím se předpokládá, že povolí reorganizaci. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník i insolvenční správce. Členové prozatímního věřitelského výboru se minulý týden shodli na tom, že zachování provozu a běžné činnosti loterijní společnosti Sazky a opětovné získání důvěry sázejících jsou jejich hlavní cílem.

Problémy Sazky nahrávají konkurenci. Třeba Fortuna tento týden oznámila, že urychlí spuštění své vlastní číselné loterie o tři měsíce. Přiživit se na špatné situaci kdysi silného konkurenta hodlá i Synot Tip. Novou číselnou loterii chce spustit v září.

Vydáno pod