Kellner s Komárkem nabízí akcionářům Sazky pětinový podíl

Praha – Dvě stě milionů korun ročně a pětinový podíl v Sazce nabízejí současným akcionářům zadlužené loterijní společnosti skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a KKCG Karla Komárka. Peníze na provoz poskytnou Sazce výměnou za hlavu současného šéfa Aleše Hušáka. Napsaly to v dopise členům Výkonného výboru Českého svazu tělesné výchovy, který je nyní největším akcionářem společnosti.

Ještě letos chtějí obě PPF s KKCG sportovcům vyplatit 100 milionů korun. V příštích pěti letech by to bylo po 200 milionech korun ročně, pokud se nezmění zákony o hazardu.

Obě společnosti v dopise kritizují Hušákovo vedení loterijní firmy. „Jediné řešení, které management dosud představenstvu a akcionářům nabídl, bylo řešení se zapojením hlavního konkurenta Sazky, který má zjevný konflikt zájmů. To nedává žádnou podnikatelskou logiku,“ stojí v dopise. Pokud by se Sazka zbavila současného vedení a začala spolupracovat s věřiteli, slibují obě skupiny, že zajistí okamžité financování Sazky.

Urgentní potřebnou sumu odhadují na 500 milionů korun a následné finanční prostředky na zhruba šest miliard korun. „Obáváme se však, že prostředky, které jsme připraveni bezodkladně vložit do provozního financování Sazky, by mohly být současným managementem zneužity v náš neprospěch. Proto vás vyzýváme, abyste jako majoritní akcionář provedli takové kroky, které povedou k odvolání či rezignaci současného generálního ředitele a předsedy představenstva společnosti a pomohou tak nastartovat proces, na jehož konci vzejde z reorganizace opět zdravá loterijní společnost,“ napsaly obě společnosti Výkonnému výboru STV.

Předseda ČSTV Pavel Kořan Hušáka podporuje. ČSTV bude o víkendu na valné hromadě rozhodovat mimo jiné o postoji k loterijní společnosti. „Věříme, že nebudete v příštích dnech nečinní a budete mít odvahu k činům a rozhodnutím, které zachrání nejen Sazku, ale především zajistí reálné finance pro český sport,“ napsaly PPF a KKCG.