MMF chce po americké vládě plán na snižování deficitů

Washington - Mezinárodní měnový fond vyzval USA, aby podnikl „věrohodné kroky“ ve snižování astronomických rozpočtových deficitů. Zvýšil tak tlak na prezidenta Baracka Obamu, který by měl předložit podrobné plány dlouhodobého řešení nynějších rekordních úrovní deficitů a státního dluhu. „Země, které letos odkládají adaptaci, budou stát před značnou výzvou, pokud budou chtít plnit své střednědobé cíle,“ uvádí zpráva. Dodává, že USA budou muset „zásadní“ adaptaci a nasměrování rozpočtu na udržitelnou dráhu odstartovat příští rok.

MMF konstatoval, že většina vyspělého světa již kroky k potlačování vysokých fiskálních schodků vytvořených v době finanční krize a ekonomického propadu přijala. Dvě ze tří největších ekonomik světa - USA a Japonsko - však ozdravná opatření stále odkládají, aby nepoškodily oživování svých ekonomik. V Japonsku to nyní komplikují vysoké náklady na odstranění škod a obnova po těžkém březnovém zemětřesení a obří vlně tsunami. I Tokio by však podle fondu po vyřešení této věci mělo předložit střednědobé plány nápravy veřejných financí.

Obama se ve středu chystá předložit své návrhy na dlouhodobé snižování rozpočtového deficitu a stabilizaci státního dluhu, minulý týden jej však plánem razantního snižování vládních výdajů a deficitů předešel republikán Paul Ryan. Obama se v posledních týdnech ostrých sporů o rozpočet pro zbytek tohoto fiskálního roku snažil omezit snižování výdajů na co nejmenší možnou míru. Pod tlakem republikánů se však nakonec musel smířit s nejhlubšími výdajovými škrty v poválečném období.

Americká armáda v rozpočtovém provizoriu (zdroj: ČT24)

MMF už v lednu upozornil USA a Japonsko na nutnost přijmout věrohodné plány snižování rozpočtových schodků a varoval před reakcí finančních trhů, které by mohly ztratit trpělivost a začít se hromadně zbavovat vládních dluhopisů těchto zemí. „Obavy trhů z udržitelnosti (deficitů) zůstávají ve Spojených státech utlumené, další odkládání zásahů by však bylo fiskálně nákladné, protože rostoucí úrokové výnosy (dluhopisů) by deficit ještě zvyšovaly,“ uvedl fond.

Vydáno pod