Čínští turisté míří do Česka

Praha – Špičky čínské turistiky vyjely do světa. Za úkol mají vytipovat místa, kam budou jezdit tamní turisté v následujících letech na dovolenou. Na mapě mají zaškrtnutých i několik značek v České republice. Strávit zde chtějí dohromady týden. Zajímají se hlavně o Prahu, Karlovy Vary, Kutnou Horu a Český Krumlov.

Česko chce přilákat co nejvíc Číňanů a ukousnout si z desetidenní dovolené tamních zaměstnanců co největší díl. Lákat je bude hlavně na památky, ale třeba i na obchody s luxusem. „Čína má opravdu velký potenciál. Přece jenom, když si vezmeme počet obyvatel Číny – 1,3 miliardy - to je potenciál, který je v tuto chvíli nad naše představy,“ míní pražský radní pro turistiku Lukáš Kaucký.

V Evropě zatím láká Číňany nejvíc Paříž, Berlín nebo Londýn. Na svých dovolených nešetří a utrácejí ve velkém - při návštěvě Evropy se nejen baví, ale také rádi utrácejí za prestižní značky. To platí i při jejich návštěvách Prahy. Jen pro srovnání – zatímco průměrný cizinec v Česku utratí za den asi 100 eur, Číňani tu nechají třikrát víc. Není proto divu, že luxusní pražské butiky začaly vedle anglicky a rusky mluvícího personálu nabírat taky zaměstnance, kteří se dorozumí čínsky.

Loni přijelo do Česka víc než 79 tisíc turistů z Číny, tedy asi čtyřikrát víc než v roce 2005. Podle expertů to je ale jen začátek, zájem Číňanů o Česko totiž roste. „Vzájemné turistice by určitě pomohlo zavedení přímého leteckého spojení - doufám, že ho vlády obou zemí brzo podpoří,“ zdůrazňuje šéf Shanghai Airline Li Tiemin.

Letos podle Čínské akademie cestovního ruchu stráví dovolenou v zahraničí 57 milionů Číňanů, kteří tam utratí takřka 50 miliard eur.