Okay začíná kromě elektroniky prodávat potraviny

Brno - Řetězec diskontních prodejen s elektronikou Okay miliardáře Jindřicha Životského začal otevírat nové prodejny s potravinami. Zatím provozuje dva testovací obchody v Brně a do dvou měsíců chce otevřít další tři. Okay má zatím zájem o malé prostory od 70 do 180 metrů čtverečních a specifika branže se chce naučit v Brně.

„Investice do tohoto projektu se snažíme držet přiměřeně možnostem. Nejsme žádná velká investiční skupina a se sortimentem potravin nemáme zkušenosti. Je to však zajímavá práce, která i mě osobně velmi baví,“ uvedl šéf Okay Holdingu Jindřich Životský. Podle analýzy Centra regionálního rozvoje Masarykovy univerzity se v uplynulých pěti letech v Brně zavřelo téměř 500 malých krámků, a to hlavně kvůli rozvoji hypermarketů na okrajích města. Z některých městských částí tak malé prodejny úplně vymizely a jejich trh je obsazen.

V Brně má Okay velkou konkurenci. Své místo na trhu si zde drží například síť regionálních samoobsluh Brněnka. Podle analytiků ale řetězec šanci na úspěch přece jen má. „Je tady Tesco Express, je tady Žabka, jsou tady jiné menší koncepty, které jsou relativně úspěšné. Jak který samozřejmě - některé velmi, některé méně,“ říká ředitel výzkumu společnosti Incoma GfK Zdeněk Skála.

Okay potraviny (zdroj: ČT24)

Malé diskonty v posledních letech ztratily zákazníky

V posledním desetiletí malé diskontní prodejny obecně zaznamenávají velký úbytek zákazníků, jak dodává Skála: „Zpočátku to bylo nákupní místo pro 100 procent českých zákazníků, dneska je to hlavní nákupní místo pro nějakých 15 procent, takže pokles byl obrovský.“

Loni na podzim otevřela v Brně svou první malometrážní prodejnu také Billa. „Právě v Brně jsme našli ideální prostor na testování nového konceptu,“ řekl deníku k otevření nové prodejny šéf české Billy Jaroslaw Szczypka.

Česká společnost Okay byla založena v roce 1994. V současnosti má zhruba 125 poboček a působí rovněž na Slovensku, v Polsku a Rakousku.

  • Potraviny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2277/227609.jpg
  • Placení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2310/230945.jpg