Firmy chtějí nové pracovníky, ale hlavně na živnosťák

Praha - Na pracovních portálech přibývá nabídka práce na živnostenský list rychleji, než roste počet nabídek práce na plný pracovní úvazek i na zkrácený úvazek. Důvodem je jednoduchý: podniky, které spolupracují s pracovníky na živnostenský list, tvrdí, že mohou pružněji reagovat na výkyvy v poptávce po jejich produktech či službách.

Trh práce pomalu ožívá. Oproti loňskému roku na pracovních portálech najdete o jedenáct procent víc zaměstnání na hlavní pracovní poměr, o desetinu vzrostla nabídka zkrácených úvazků, nejvíc ale přibylo možností pracovat na živnostenský list, a to téměř o čtvrtinu.

„V roce 2010 jsme na pracovním portálu Profesia.cz zaznamenali pozitivní vývoj. Nejvýrazněji se v loňském roce růst projevil u nabídek práce na živnost, které meziročně stouply o třetinu,“ potvrdila trend výkonná ředitelka společnosti Ivana Molnárová. Počet nabídek práce na dohodu podle ní meziročně stoupl o 16 procent. Počet nabídek na plný pracovní úvazek meziročně klesl o čtyři procenta.

Práce na živnosťák letí (zdroj: ČT24)

Před krizí živnosťáky netáhly

Přitom, než na pracovní trh tvrdě dopadla finanční krize, nebyl o práci na živnostenský v podstatě zájem. Například na portálu Profesia.cz v roce 2008 tvořila nabídka spolupráce s živnostníky jen 5 procent inzerátů.

„Nabídky pro živnostníky během krize utrpěly menší propad, než nabídky na plný pracovní poměr. V roce 2010 byl vývoj nabídek pro živnostníky také příznivější než u nabídek na plný úvazek. Forma živnosti umožňuje firmám flexibilněji reagovat na výkyvy na trhu práce, a proto může být pro zaměstnavatele atraktivnější,“ uvedla Molnárová.

Firmy chtějí hlavně živnostníky - vysokoškoláky

U plného pracovního úvazku loni proti roku 2009 stoupl nejvýrazněji počet nabídek práce vhodných pro lidi s ukončeným jen základním vzděláním, který meziročně stoupl o 53 procent. Naproti tomu nabídka práce pro lidi s vysokoškolským vzděláním druhého stupně na plný úvazek loni stoupla o devět procent.

Nabídky práce na živnost stouply meziročně podstatně výrazněji pro lidi s vysokoškolským vzděláním druhého stupně. Pro lidi se základním vzděláním se zvýšily nabídky meziročně o 39 procent, pro lidi s vysokoškolským vzděláním druhého stupně vzrostly nabídky na živnost o 42 procent.