Bývalý zaměstnanec Fordu si za špionáž odsedí 6 let

Washington – Krást obchodní tajemství se nevyplatí, vzkázaly Spojené státy americké světu, když za tento přestupek udělily viníkovi šest let ve vězení. Jde o rozsudek pro bývalého zaměstnance americké automobilky Ford. Padesátiletý Siang Tung-jü totiž z firmy odnesl dokumenty, jejichž hodnota podle odhadů přesahuje 50 milionů dolarů, a předal je čínské konkurenci.

Siang se z podvodu dlouho neradoval

Inženýr Siang pracoval pro Ford deset let. V roce 2007 však automobilku opustil a s sebou si odnesl i externí disk, na který předtím zkopíroval kolem čtyř tisíc dokumentů s citlivými technickými údaji. Čínská společnost Peking Automotive ho zaměstnala jen o rok později. Kromě nového pracovníka však získala i kradené informace. FBI však inženýra dopadla jen krátce nato na letišti v Chicagu. Tip dostala od Siangovy bývalé přítelkyně.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

„Budeme chránit intelektuální vlastnictví amerických automobilových výrobců, kteří do výzkumu a vývoje investují miliony dolarů a mnoho času. Kdo nebude hrát podle pravidel, bude potrestán,“ upozorňuje státní zástupkyně pro východní Michigan Barbara L. McQuadeová. Po sedmdesáti měsících za mřížemi bude Siang deportován zpět do Číny. Navíc ještě zaplatí pokutu ve výši 12,5 tisíce dolarů.

Siang Tung-jü
Zdroj: ČT24