ECM se loni propadla do ještě větších problémů

Praha – Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM) se v minulém roce propadla ještě hlouběji do problémů. Její ztráta totiž dosáhla 94,5 milionu eur (tedy asi na 2,3 miliardy korun). V roce 2009 ještě přitom ztráta činila jen dvě třetiny té loňské. ECM je v Česku známá hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci. Společnost se v současnosti potýká s vysokým zadlužením.

Aktiva firmy jsou na polovině, ECM se snaží vyhnout insolvenci

Hodnota aktiv firmy se propadla o více než polovinu na 156 milionů eur (zhruba 3,8 miliardy korun). Celkový kapitál ECM dosahuje záporné hodnoty 72,8 milionu eur (kolem 1,8 miliardy korun). Právě vysoké dluhy donutily firmu přemýšlet o možnostech mimosoudní restrukturalizace, tedy splacení závazků bez insolvenčního řízení. Druhou zvažovanou variantou je insolvenční scénář s reorganizací společnosti. „Jednání s nezajištěnými věřiteli na těchto scénářích bude pokračovat v zrychleném řízení,“ uvedla firma. 

Mezi významné věřitele ECM patří i Česká spořitelna. Banka v pondělí podala na firmu insolvenční návrh. Městský soud v Praze ho ale v úterý odmítl s tím, že Česká spořitelna nedoložila další závazky ECM, které by byly 30 dnů po lhůtě splatnosti. Banka však považuje insolvenční návrh za bezchybný a zvažuje další kroky, zopakovala dnes mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Insolvenčnímu řízení čelila ECM už loni na podzim. Soud ho však nakonec zastavil, protože navrhovatel vzal insolvenční návrh zpět.

ECM rozprodala klíčové budovy

Hotovost získala developerská firma v loňském roce prodejem klíčových budov a projektů v Praze na Pankráci. Před časem se zbavila i budovaného multifunkčního centra v Rusku nebo dceřiné firmy spravující nemovitosti. Hlavním projektem ECM je v současnosti především bytový výškový dům City Epoque v Praze na Pankráci.