Hypoteční trh je opět v pohybu, pomůžou i změny DPH

Praha – Před příchodem ekonomické recese zažívaly hypoteční úvěry zlaté časy, nyní se po útlumu vracejí opět na scénu. Mezi hlavní příčiny patří nízké úrokové sazby i cenově výhodnější nabídka nemovitostí na trhu. Dalším podstatným faktorem je, že vzhledem k nejistotě na pracovním trhu během krize řada lidí klíčová rozhodnutí vztahující se k bydlení odložila na jistější časy. V neposlední řadě mohou hypoteční trh rozpohybovat i poslední návrhy daňových změn, které plánuje vláda.

Pokud vládní návrhy projdou sněmovnou a podpoří je i prezident, menší byty do 120 m² a domy do 350 m² budou již příští rok podléhat vyššímu 14% zdanění a od roku 2013 dokonce 17,5%. Nelze předpokládat, že developeři toto zvýšení promítnou do cen bytů v plné výši ve všech lokalitách, ale jisté zdražení je možné očekávat. „Lidé, kteří plánují pořídit si bydlení menších rozměrů, by si měli se svým rozhodováním pospíšit a uzavřít hypoteční úvěr co nejdříve. Naopak ti, kteří by si chtěli koupit byt nad 120 m² či dům nad 350 m², dnes mohou své rozhodnutí spíše odložit, pokud jim to životní situace umožňuje, a to vzhledem k tomu, že sazba na tyto byty poklesne v roce 2013 ze stávajících 19 % na 17,5 %,“ myslí si manažerka ČSOB pro bydlení a úvěry Ivana Bohatcová.

Jednou z dalších plánovaných změn, které daňová reforma přinese, by mělo být zrušení či snížení odpočtu úroku z daní u hypoték, a to s platností od roku 2012. I tato plánovaná novinka může zvýšit zájem o hypotéky v tomto roce.

Nehledě na avizované změny, popularita hypotečních úvěrů roste kontinuálně už od konce minulého roku, a to i díky tomu, že cena tržních nájmů je v některých lokalitách stále srovnatelná s výší měsíční hypoteční splátky. Z tohoto důvodu se řada lidí rozhodla před lety právě pro hypoteční úvěr a tento argument stále přetrvává. „Češi navíc ve srovnání s ostatními národy, například Němci či Brity, obecně preferují vlastnické bydlení před nájemním. Pro mnohé je motivací i zaopatření vlastních potomků,“ upozorňuje Bohatcová. Část lidí navíc plánuje v důchodu nemovitost prodat a odstěhovat se na chatu či chalupu. Vlastní bydlení tak pro ně představuje jistou formu zaopatření na stáří.

Posílení vlastnického bydlení je prospěšné z pohledu péče o stav bytového fondu. Ten je podle Vize českého stavebnictví Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR u nás stále tristní a podle odhadů expertů by bylo potřeba do něj investovat do roku 2015 více než 500 miliard korun. Tomuto cíli osobní vlastnictví nemovitostí pochopitelně pomáhám z prostého důvodu, že majitelé domů a bytů se o svoji nemovitost obecně starají lépe než například nájemníci v obecních bytech.