Hušák vyzývá uchazeče o vstup do Sazky k debatě

Praha - Šéf loterijní společnosti Sazka Aleš Hušák dnes vyzval v otevřeném dopise majitele skupiny PPF Petra Kellnera a Petra Šmejce, majitele skupiny KKCG Karla Komárka a spolumajitele skupiny Penta Marka Dospivu k veřejné debatě. Jedná se o největší věřitele a zároveň uchazeče o vstup do firmy. Hušák ale nyní musí čelit pokusům o své odvolání, a zejména z tohoto důvodu zrušil dnešní zasedání představenstva Sazky.

Mluvčí Penty Martin Danko:

„Za Pentu nevidíme problem v účasti na uvedené veřejné debatě.“

„Sazka a její hlavní hra Sportka je v tom nejlepším slova smyslu národní loterií a veřejným vlastnictvím. Rozumím, proč ji chcete získat. Potom je ale nutné to veřejně vysvětlit,“ uvedl v dopise předseda představenstva Hušák. Podle něj nebude problém zajistit nákup televizního času. „Nebo udělejme toto slyšení v aréně, tam je místa dost. A zde budete moci vy i já přednést své argumenty, svobodně a volně je diskutovat, především co se týče budoucnosti Sazky,“ dodal.

Těmito slovy Hušák reagoval na dopis, který skupiny PPF a KKCG poslaly členům představenstva Sazky, a později i dopis, který rozeslaly členům Českého svazu tělesné výchovy, tedy hlavnímu akcionáři Sazky. Dopis je podle Hušáka plný nepravdivých útoků na jeho osobu a nepravdivých tvrzení o ekonomické situaci Sazky. Vyčítání faktu, že se (Hušák) nevěnuje řízení společnosti a místo toho objíždí regionální sněmy ČSTV a snaží se manipulativně ovlivňovat hlavního akcionáře, vidí Hušák jako nepochopení logiky firmy.

Hušák se brání „nájezdníkům“ a pokusům o odvolání

Aleš Hušák

„Během dnešního odpoledne jsem se dozvěděl, že se uskutečnila řada schůzek některých členů představenstva s našimi věřiteli, na kterých byla diskutována otázka mého odvolání.“

Podle serveru Aktuálně.cz se stupňuje tlak na odstoupení předsedy představenstva a generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka před sobotní valnou hromadou většinového akcionáře loterijní firmy ČSTV. Hušák navíc zrušil dnešní zasedání představenstva Sazky poté, co se někteří členové vedení firmy sešli se zástupci PPF a KKCG, největších věřitelů a zároveň zájemců o převzetí Sazky. Hušák popisuje tyto věřitele jako „nájezdníky“.

Jako šéf představenstva má Hušák právo zrušit jeho zasedání, aniž uvede důvod. Přesto uvedl dva - kromě pokusu o odvolání popisuje také hospitalizaci blízkého rodinného příslušníka, která mu znemožnila věnovat se ve čtvrtek naplno jednání představenstva.

Současně PPF a KKCG v dopise členům představenstva Sazky kritizovaly Hušáka a celé vedení loterijní firmy. „Jediné řešení, které management dosud představenstvu a akcionářům nabídl, bylo řešení se zapojením hlavního konkurenta Sazky, který má zjevný konflikt zájmů. To nedává žádnou podnikatelskou logiku,“ napsaly obě firmy. Mínily tím Pentu, která vlastní sázkovou kancelář Fortuna a chystá vstup na trh loterií.

Od příštího roku nabídly skupiny PPF a KKCG akcionářům Sazky 200 milionů korun a nechaly by jim pětinový podíl v Sazce. PPF s KKCG chce ještě letos sportovcům vyplatit 100 milionů korun. V příštích pěti letech by to bylo po 200 milionech korun ročně, pokud se nezmění zákony o hazardu. Sazce nabízí peníze na provoz a další rozvoj pod podmínkou, že Hušákovo vedení ve firmě skončí. Pokud by se Sazka zbavila současného vedení a začala spolupracovat s věřiteli, slibují obě skupiny, že zajistí okamžité financování Sazky. Urgentní potřebnou sumu odhadují na 500 milionů korun a následné finanční prostředky na zhruba šest miliard.

Reakci na tuto nabídku učinili další zájemci o Sazku, investiční skupiny Penta a E-Invest. Obě firmy uvedly, že jsou připraveny podporovat sportovní svazy částkou 300 milionů korun ročně a garantovat zachování 30procentního podílu v Sazce. Podmínkou nabídky je úspěšné uskutečnění dlužnické reorganizace Sazky v součinnosti mezi akcionáři Sazky, Pentou a E-Investem. Penta a E-Invest očekávají, že sobotní valná hromada ČSTV přijme usnesení, ve kterém podpoří vzájemnou spolupráci s cílem „zachránit společnost před nepřátelským převzetím“.

Namále má i Ječmínek

Představenstvo Sazky dnes také obdrželo žádost výkonného výboru svého majoritního akcionáře ČSTV na svolání mimořádné valné hromady, jehož jediným bodem bude odvolání člena představenstva Romana Ječmínka. Představenstvo Sazky podle mluvčího společnosti Jana Tuny tuto valnou hromadu svolá v zákonem stanovené lhůtě.

Místopředseda představenstva Sazky Ječmínek vystupuje jako kritik šéfa Sazky Aleše Hušáka. Mimo jiné řekl, že je nepřijatelné, aby Hušák vedl jednání v insolvenčním řízení za Sazku. „Hušák by měl přestat hrát šachové hry. Jeho zájmy se naprosto rozešly se zájmy většiny akcionářů,“ uvedl již dříve. Ječmínek také podal na firmu 21. března insolvenční návrh. Vedení ČSTV naopak Hušáka podporuje.

  • Akcionáři Sazky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2250/224922.jpg
  • PPF Banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1378/137764.jpg
  • Český svaz tělesné výchovy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2250/224921.jpg
Vydáno pod