Nejperspektivnější ekonomiky chtějí rozhodovat o světě

San-ja - V čínském přímořském středisku San-ja, v provincii Chaj-nan dnes proběhlo třetí setkání skupiny rozvojových států BRICS. Hlavy členských zemí z Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky na schůzi jednaly o globálním hospodářství a finančních systémech, o politickém dění ve světě a o budoucnosti pětičlenného seskupení. Mimo jiné daly najevo, že si dosavadní dominanci západních zemí – se Spojenými státy v čele – nenechají líbit.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao:

„Spolupráce zemí skupiny BRICS odráží požadavky doby a slouží zájmům všech členských států i celého mezinárodního společenství.“

Zástupci nových hospodářských tygrů nešetřili velkými slovy, netajili se ani svými ambicemi. V příjemném přímořském středisku dávali okázale najevo, že místo na světovém výsluní patří do budoucna jim. Síla skupiny ekonomik BRICS, které se rychle derou kupředu, je totiž ohromná. Disponují 40 procenty obyvatelstva zeměkoule, které vytváří 17 procent světového hrubého domácího produktu.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

BRICS se hlásí o slovo

Aliance si svoje postavení dobře uvědomuje a chce mít větší slovo ve světových institucích. Požaduje například další křesla v Radě bezpečnosti OSN a víc chce mluvit i do mezinárodního dění. Dnes například země odsoudily nálety Severoatlantické aliance v Libyi. „Podporujeme Organizaci spojených národů, ale současně je jasné, že se tato organizace musí reformovat, a to včetně Bezpečnostní rady tak, aby byla víc reprezentativní a efektivní,“ dodává prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma.

Kromě velkých ambicí ale BRICS trápí i hodně problémů. Na některé nové velmoci totiž tvrdě dopadla hospodářská krize a vzájemné vztahy mezi některými z nich silně skřípají. Ani potíže uvnitř skupiny však ohromný růst nemohou zastavit. V roce 2030 mají totiž členské země tvořit polovinu světové ekonomiky. O slovo se proto budou hlásit čím dál častěji.

Viceprezident Čínského Institutu mezinárodních studií Liou Jou-fa:

„Moc si navzájem nedůvěřují a to musí tyhle země vyřešit mezi sebou. Rozpory mají i ve vojenské oblasti a v mezinárodním obchodu, hlavně kvůli ochraně trhu.“

Do skupiny států BRICS má zájem vstoupit řada rozvíjejících se zemí. Zatím se proslýchá, že nejblíže přijetí má Indonésie.

Vydáno pod