Sněmovna reprezentantů schválila letošní rozpočet USA

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů dnes schválila návrh federálního rozpočtu na fiskální rok 2011. Kompromisní podobu rozpočtu, na níž se minulý týden dohodli republikáni s demokraty, musí do páteční půlnoci schválit i Senát. Pokud by se tak nestalo, federální vláda by se ocitla bez peněz.

Končí rozpočtové prvizorium?

Fiskální rok 2011 začal v USA už loni v říjnu, země ale dosud hospodařila v několikrát prodlužovaném rozpočtovém provizoriu. Obě strany se totiž přely o míru rozpočtových škrtů. Minulý týden hrozilo, že pokud se republikáni s demokraty nedohodnou, vládě dojdou peníze a bude nucena uzavřít většinu federálních úřadů. Bez mzdy by se ocitli i vojáci v Afghánistánu a v Iráku.

Pro schválení rozpočtu je ve Spojených státech třeba souhlas obou komor Kongresu. Zatímco ve Sněmovně reprezentantů mají většinu republikáni, Senát ovládají demokraté.

USA čekají největší škrty v dějinách

Politické strany se nakonec dohodly na úsporách ve výši 38 miliard dolarů (640 miliard korun) pro zbývajících šest měsíců rozpočtového roku. Americký prezident Barack Obama označil chystané škrty za největší v dějinách USA.

Přes dohodu na kompromisu z minulého týdne se především ve Sněmovně reprezentantů postavila značná část zákonodárců proti návrhu. Proti rozpočtu byla zhruba polovina demokratů, kteří tvrdili, že úsporná opatření příliš tvrdě zasáhnou chudší vrstvy. Návrh nepodpořila také asi čtvrtina republikánských kongresmanů, podle nichž jsou škrty nedostatečné. V Senátu byla podpora rozpočtu jednoznačná.

Zadlužení je rovněž rekordní

Letošní škrty by měly předcházet dalším úsporným opatřením, která by měla snížit zadlužení Spojených států. Obama ve středu představil plán, jak do 12 let snížit zadlužení o čtyři biliony dolarů (asi 68 bilionů korun). Republikáni ještě předtím navrhli snížit dluh dokonce o šest bilionů dolarů za deset let.

Státní dluh Spojených států se nyní rychle blíží rekordním 14,3 bilionu dolarů. Ještě na začátku 80. let minulého století činil zhruba 900 miliard dolarů. Jen za nynější fiskální rok se přitom očekává rozpočtový deficit kolem 1,6 bilionu dolarů.