Armáda chudých se rozrůstá, varuje Světová banka

New York – Světová banka varuje před rostoucími cenami potravin. Milionům lidí tak prý hrozí extrémní chudoba, kdy musí přežívat s méně než dvaceti korunami denně. Potraviny zdražují hlavně kvůli stále vyšším cenám paliv. Organizace již navrhla řadu opatření, jak se humanitární krizi vyhnout.

„Stále víc lidí trpí a dostává se za hranici chudoby kvůli vysokým a nestálým cenám potravin,“ upozorňuje prezident Světové banky Robert Zoellick a nejnovější data mu dávají za pravdu. Jen od loňského června spadlo po celém světě do extrémní chudoby více než 44 milionů lidí.

Kde hledat příčinu? Na vině chudoby šířící se napříč rozvojovým světem jsou podle Světové banky drahé potraviny. Jejich cenu, která za poslední rok vzrostla o víc než třetinu, nahoru táhne současná krize na Středním východě a v Severní Africe. Nestabilita v těchto regionech totiž zvyšuje cenu ropy, respektive pohonných hmot.

Ceny potravin zvyšují počet chudých (zdroj: ČT24)

Tím však varování mezinárodní organizace, která se snaží vyrovnávat nerovnosti ve světové ekonomice a pomáhat rozvojovým zemím, nekončí. Podle banky každé zvýšení cen potravin znamená rozšíření armády chudých o dalších deset milionů. Pokud by tedy ceny vzrostly o necelou třetinu, přibylo by dalších 34 milionů chudých.

Podle údajů ekonomů nyní na světě pod hranicí chudoby (méně než 20 Kč/den) žije více než 1,2 miliardy lidí. Světová banka proto navrhuje podporovat země produkující potraviny k uvolnění exportních kontrol a znovu by se také měly pěstovat plodiny namísto biopaliv. Vedle toho jsou nutná finanční opatření, která by chudé země chránila před kolísáním cen.