Google si ve čtvrtletí polepšil

New York - Internetovému gigantu Google vzrostl v prvních třech měsících roku zisk na 2,3 miliardy dolarů oproti loňským 1,96 miliardám. Tento výsledek byl přitom těsně pod očekáváním investorů na Wall Street, protože firmě vzrostly provozní náklady. Google zveřejnil čtvrtletní čísla v noci po závěru obchodování na newyorské burze.

Google vytvořil bez započtení mimořádných příjmů a výdajů na akcii zisk 8,08 dolaru, zatímco analytici očekávali o dva centy více. Akcie podniku proto po zveřejnění zprávy klesly v elektronickém obchodování o pět procent.

První čtvrtletí přineslo růst čistých tržeb o 29 procent na 6,54 miliardy dolarů, zatímco analytici čekali 6,32 miliardy. Investoři se ale zaměřili na to, že výdaje společnosti vzrostly o výrazných 54 procent na 2,84 miliardy dolarů. Odrazilo se v tom i najímání nových lidí na intenzivnější vývoj nových produktů.

Google (zdroj: ČT24)

Google přivítal nového šéfa

Google však míří daleko výš, i proto společnost zvýšila výdaje na vývoj o padesát čtyři procent. Obměnou prošlo i její vedení a novým výkonným ředitelem se stal namísto Erica Schmidta spoluzakladatel firmy Larry Page. Právě on by měl být hnacím motorem pro nové projekty.

„S touto změnou se počítalo vlastně už od zakládání Googlu, když Eric Schmidt do firmy vstupoval, protože Larry Page ještě nebyl zkušený v tom zkušebním provozu firmy, a se svým kolegou Sergejem Brinem potřebovali člověka, který by firmu dovedl na burzu atd.,“ uvedl redaktor serveru Živě.cz Jan Sedlák.

S příchodem Page se směřování společnosti promění. Investoři vidí jeho hlavní sílu v zavádění inovací a podpoře nových směrů rozvoje. „Myslím si, že si teď Google musí přebrat, které věci bude dále rozvíjet a které další oblasti by chtěl otevřít. To budou velmi složitá a důležitá rozhodnutí,“ uzavřel analytik Scott Kessler.