Minulý týden byl ve znamení vyšších cen benzinu

Praha - V průběhu uplynulého týdne výrazně narostly ceny pohonných hmot. U čerpacích stanic zdražil nejprodávanější benzin Natural 95 o 66 haléřů na průměrných 34,84 koruny za litr, motorová nafta pak zdražila o 45 haléřů na 34,36 koruny za litr. Čísla vyplývají z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Navíc ve čtvrtek vyskočila průměrná cena benzinu až na rekordní hodnotu 35,01 koruny za litr.

Minulý týden se cena benzinu Special 91 zvýšila o 31 haléřů na průměrných 33,30 koruny za litr. Dražší byl i plyn LPG, jehož cena rostla o pět haléřů na na průměrných 17,43 koruny na litr.

Podle údajů společnosti CCS ze čtvrtka cena benzinu Natural 95 překročila hranici 35 koruny za litr a ocitla se na historickém maximu 35,01 koruny za litr. Za uplynulý týden zdražil benzin podle CCS v průměru o 47 haléřů a cena nafty se zvýšila o 42 haléřů na průměrných 34,49 Kč/l.

Současně analytici čekají v příštích dnech další růst cen. Ještě výraznějšímu zdražování benzinu a nafty zatím brání silný kurz koruny vůči dolaru. Podle předsedy Společenství čerpacích stanic ČR Ivana Indráčka by ale v příštích týdnech zdražování pohonných hmot mělo ustávat. Předpokládá, že vlivy v arabských zemích, které v současnosti zdražují ropu, nedoznají dalších výrazných změn: „To mizerné, co se na Blízkém východě mohlo stát, se již stalo.“

Vydáno pod