Evropské ceny v březnu vyrostly o 2,7 procenta

Brusel - V průběhu března vyskočila meziroční míra inflace v eurozóně na 2,7 procenta, vyplývá z dnešních údajů Eurostatu. Zpřesnil tak svůj dřívější odhad, v němž očekával 2,6 procenta. V únoru inflace v unijních státech platících eurem dosahovala 2,4 procenta. V případě celé EU evropští statistici potvrdili předchozí odhad pro březen ve výši 3,1 procenta. V únoru dosahovala 2,9 procenta.

Statistici tak potvrzují postupný nárůst inflace v eurozóně i v unii. V prosinci její roční míra v eurozóně byla 2,2 procenta, v lednu 2,3 procenta, v únoru 2,4 procenta a v březnu 2,7 procenta. Podobný trend je patrný i u EU. Pro srovnání v březnu loňského roku roční inflace v eurozóně činila 1,6 procenta a v celé „sedmadvacítce“ dvě procenta.

Už čtvrtý měsíc za sebou tak inflace v eurozóně překračuje hranici dvou procent, kterou sleduje Evropská centrální banka (ECB), která v eurozóně dohlíží na stabilitu cen. ECB by chtěla mít ve střednědobém horizontu inflaci mírně pod dvěma procenty. Nárůst inflace eurozóny jde nad rámec očekávání analytiků, kteří čekali v průměru inflaci ve výši 2,6 procenta, uvedla agentura Reuters.

ECB kvůli snížení inflačních tlaků na začátku měsíce zvýšila hlavní úrokovou sazbu na 1,25 procenta. Ekonomové upozorňují, že toto navýšení by mohla následovat další během roku. „Není to pravděpodobně tak velké překvapení, jak se může zdát… Pravděpodobně to dá trhu více důvěry v to, že ECB bude zvyšovat sazby ze správného důvodu,“ řekl Peter Chatwell z Crédit Agricole. Trh tak podle něj bude očekávat navýšení sazeb, k němuž by podle něj mělo dojít zřejmě v červnu.

Inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat