Sotheby's láká na exkluzivní šperky

New York - Aukční síň Sotheby's připravila v New Yorku dražbu vzácných šperků a drahokamů. V loňském roce byl zájem o luxusní klenoty enormní a proto lze očekávat, že svého kupce najde většina nabízených šperků. Na speciální aukci Sotheby's představí exkluzivní klenoty, například smaragdový prsten od slavného šperkaře Harryho Winstona, nebo královskou korunku z devatenáctého století, jejíž cena se může vyšplhat až na milionů dolarů.

„Takový kousek si koupí někdo, kdo ocení výjimečnou kvalitu smaragdů, provedení, a celkový design. Myslím si, že je celá řada sběratelů, kteří by chtěli vlastnit přesně takový šperk,“ vysvětlila Alexandra Rhodesová z aukční síně Sotheby's.

Už v minulosti se ukázalo, že podle toho, jak se prodává v aukčních síních, se dá předvídat, jestli se bude nebo nebude dařit celé ekonomice. Právě teď jsou dražby úspěšnější než kdy předtím. „Až do poloviny roku 2008 šly prodeje na celém trhu nahoru. Se začátkem krize se situace trochu zpomalila, ale teď už se opět prodává jako dřív, a v několika případech prodeje dokonce předčily ty předchozí,“ říká Gary Schuler ze Sotheby's.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Newyorští pořadatelé očekávají, že akce přinese až třicet milionů dolarů.Na předchozích podobných aukcích Sotheby's v Ženevě a Hong Kongu padly rekordy za prodej jednotlivého šperku i celé dražby.

Aukční síň Sotheby\'s
Zdroj: ČT24