Kubánští komunisté možná přistřihnou drápky revoluci

Havana - V kubánské metropoli Havaně dnes začíná VI. sjezd Komunistické strany Kuby. Jeho delegáti by během čtyř dnů měli především schválit ekonomické reformy zahájené Raúlem Castrem po nástupu k moci před několika lety. Návrat k předrevolučním právům na soukromé vlastnictví na programu sjezdu není. Přesto Kubánci doufají, že komunistické vedení zjednoduší směrnice například pro nákup nebo prodej domu či vozidla. Proslýchá se také, že současný vůdce hodlá zrušit i jeden ze základů revoluce - měsíční příděly potravin. Zároveň by nejvyšší politické funkce na Kubě měly mít omezený mandát na deset let. Ke konci sjezdu bude na programu volba nového prvního tajemníka komunistické strany. Předpokládá se, že se jím po bratrovi Fidelovi stane Raúl Castro. Otázkou však zůstává, kdo by mohl být zvolen jako druhý tajemník, kterým byl dosud současný prezident.

Kubánský vůdce Raúl Castro po svém nástupu k moci kritizoval nadbytek zákazů a zákonných opatření, jež se vyvíjely už od revoluce v roce 1959. Následně provedl několik reforem, ale i ty jsou příliš spoutané omezeními. Třeba státní povolení na drobné podnikání si koupilo už 170 tisíc lidí. 90 procent kubánské ekonomiky přesto zůstává v rukou státu. Předpokládá se nicméně, že stranický sjezd jeho reformy potvrdí.

Funkčí období nejvyšších politických funkcí by mohlo být omezeno

Kubánští komunisté oficiálně stvrdí Castrovy reformy (zdroj: ČT24)

„Došli jsme k závěru, že by bylo doporučeníhodné omezit politické mandáty a hlavní státní funkce na dvě po sobě následující pětiletá období,“ vyjádřil se Castro na sjezdu, kterého se účastní tisíc delegátů. Tato změna by podle něj měla zajistit „systematické omlazení“ na všech důležitých postech státní moci včetně předsedy Státní rady (zároveň prezident) a ministrů. Omezení funkčních období musí ještě schválit kubánské národní shromáždění. Jak napsala agentura AP, lze předpokládat, že bude bezpochyby brzy schválen. Návrh na zkrácení mandátů se objevuje po 52 letech, kdy v čele Kuby stál nejprve Fidel Castro a nyní jeho bratr Raúl. Bývalý prezident se projevu neúčastnil, ale podle agentury AP pro něj byla vedle Raúla Castra ponechána volná židle.

První krůčky reforem předvedl devětasedmdesátiletý Raúl Castro například přerozdělením zemědělské půdy drobným farmářům a velmi omezeným povolováním soukromého podnikání. Mezi zmiňované změny patří i omezení využívání potravinových lístků, decentralizace ekonomiky ostrovního státu a v některých sektorech přechod k systému nabídky a poptávky.

Svobodný nákup aut nebo domů? Na Kubě zatím nevídané

Raúl Castro, kubánský prezident

„Musíme změnit negativní přístup, který mnozí z nás mají k soukromému podnikání.“

Uvolnění prodeje a nákupu vlastnictví domů či vozů by rozhodně mělo u řadových Kubánců kladnou odezvu. Není ale vůbec jisté, jak daleko sjezd při zavádění možností nákupu a prodeje půjde. Přitom už v prosinci Raúl Castro v parlamentu prohlásil, že stát by se neměl míchat do transakcí mezi jednotlivci. Zákon na socialistické Kubě povoluje vlastnit dům, ale majitelé je zákonně prodat nemohou. Maximálně jej mohou vyměnit za jiný dům, v zásadě za stejnou hodnotu.

Ani na vlastnictví automobilu nemá nárok každý Kubánec - k privilegovaným patří umělci a sportovci, kteří působili v zahraničí, a lékaři, kteří pracovali na zahraničních misích. Výjimku představují předrevoluční vozidla, většinou americké modely, které může vlastnit, kupovat či prodávat kdokoliv. Na Kubě často slouží jako taxíky.

Za své by mohly vzít příděly jídla za státní peníze

Raúl Castro, kubánský prezident

„Sociální výdaje musí být v souladu s reálnými možnostmi, a to znamená eliminovat ty, bez kterých se můžeme obejít.“

Na Kubě je teď žahvým tématem také otázka dávek jídla pro všechny Kubánce. Program vyjde stát na dvě miliardy dolarů ročně, což zatěžuje napjatý kubánský rozpočet. Castro, který nastartoval ekonomické reformy, by teď chtěl přimět Kubánce k tomu, aby více pracovali a postarali se o sebe sami.Jenže zvláště staří lidé mají z podobných reformních kroků obavy. „Zemřeli bychom hlady. To by byl rozsudek nad starými lidmi a nemohoucími,“ uvedla 76letá obyvatelka Kuby.

Prosazování reforem na Kubě je nesmírně složité. Lidé by chtěli těžit z výhod otevřené ekonomiky, nehodlají se ale vzdát některých benefitů, které jim nabízí přísně svázané socialistické hospodářství. První stranický sjezd kubánských komunistů od roku 1997 má během čtyř dnů rozhodnout o další podobě reforem, které mají zachránit skomírající ekonomiku. Podle Castra země ignorovala svoje problémy příliš dlouho a je potřeba, aby učinila zásadní rozhodnutí, pokud chce přežít.

Raúl Castro na oslavách 57. výročí kubánské revoluce
Zdroj: ČTK/AP/Javier Galeano