Čeští a zahraniční aktivisté ukuli plány odporu proti jádru

Dolní Dvořiště - Jihočeská protiatomová sdružení budou s rakouskými a německými aktivisty pořádat akce zaměřené na zastavení jaderných elektráren po celé Evropě. Dohodli se na tom na dnešním setkání v Dolním Dvořišti. Poprvé společně osloví veřejnost 14. května v hornorakouském Freistadtu. Následovat budou akce v Německu a v Česku. V plánu ale nejsou žádné blokády, půjde spíš o happening.

„Domníváme se, že odstoupení od jaderné energetiky se nemůže týkat jen České republiky, ale celé Evropy,“ uvedla Monika Machová-Wittingerová ze sdružení Jihočeské matky. Ve společném prohlášení se aktivisté odvolávají na havárii v japonské atomové elektrárně Fukušima, kterou se stále nedaří zvládnout. Připomínají i 25. výročí havárie jaderné elektrárny v Černobylu. „Vítáme, že se německá vláda rozhodla odstavit své nejstarší reaktory a potvrdila plán na úplné odstoupení od využívání jaderné energetiky do roku 2022,“ píše se v prohlášení. V Česku se naopak podle sdružení problematika jaderné energetiky bagatelizuje.

Roland Ether, Atomstopp Rakousko

„Chceme vytvořit alianci proti rozšíření Temelína. Je ohromující, že zrovna náš soused si nechce vzít ponaučení z japonské kastroly.“

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Česká republika by podle aktivistů měla zastavit plány na stavbu nových atomových bloků. Požadují také určení data pro uzavření obou českých jaderných elektráren v Dukovanech a v Temelíně. Žádné okázalé protestní akce by se ale konat neměly. „Neplánujeme žádné blokády ani přivazování se k plotu čehokoliv. Myslíme si, že tyto akce česká veřejnost vnímá velice špatně,“ podotkla Machová-Wittingerová.

Vláda je rozhodnutá Temelín dostavět

Čeští představitelé tvrdí, že tuzemské jaderné elektrárny jsou bezpečné. Premiér Petr Nečas (ODS) dříve řekl, že Česká republika plní všechny přísné standardy pro provoz jaderných zařízení. „Otázka bezpečnosti jaderných elektráren a jejich provozu je pro Českou republiku dlouhodobě zcela prioritní,“ uvedl. Jaderná krize v Japonsku podle Nečase nic nezměnila na záměru státu dostavět jadernou elektrárnu Temelín.

Hlasy stavící se proti protestům se už ale začínají ozývat i ze zahraničí. „Cesta, kterou jdeme již 12 let, vedla jen ke konfliktům. Musí dojít ke změně kurzu. Každý hornorakouský politik by měl pochopit, že už nemá smysl bojovat proti jaderným elektrárnám v blízkosti našich hranic. Usilujme o jejich větší bezpečnost,“ míní Walter Höllhuber z rakousko-bavorského spolku Schwarzenberg am Böhmerwald.

V Dolním Dvořišti se setkali členové sdružení Jihočeské matky, Calla, Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí, Bayerische Plattform gegen Atomgefahr, Atomstopp_atomkraftfrei leben!, Anti Atom Komitee a Mütter gegen Atomgefahr - Freistadt.