Pomohl euru na svět, teď přihlíží jeho boji o přežití

Vídeň - Přestože společná evropská měna se postupně zabydluje na starém kontinentu a v sedmnácti zemích už vytlačila původní platidlo, poprvé ve své historii bojuje o přežití. Bankovky s architektonickými prvky z různých epoch evropské historie zná celý svět, málokdo ale ví, že mají konkrétního autora - rakouského výtvarníka Roberta Kalinu.

Dvacetieurovku by zpaměti málokdo svedl líp. Není divu. Robert Kalina ji před 15 lety sám navrhl - stejně jako ostatních 6 eurobankovek. Porota tehdy vybrala jeho nápad s okny a mosty, který dostal na poslední chvíli. „Bylo to nějaké 4 týdny před termínem odevzdání, proto byl můj návrh jen zhruba naskicovaný, zatímco moji konkurenti měli své předlohy často vypracované do nejmenších podrobností,“ popisuje Kalina.

Teď ale 55letý Vídeňan, stejně jako ostatní Evropané, denně slýchá o problémech dítěte, kterému pomohl na svět. „Cítím, že odmítání se netýká bankovek samotných, ale že jde spíš o ekonomické souvislosti a o pocit, že se člověk vzdává něčeho svého a přijímá cosi z donucení. Neberu to osobně,“ říká designér eurových bankovek.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Svoje životní dílo ale už asi nepřekoná, i kdyby navrhl nové národní měny všem 17 nynějším eurozemím. „První společná evropská měna zůstane navždycky jen jedna, i kdyby zanikla,“ míní. Robert Kalina ale doufá, že euro přežije, i když podle jeho slov to přání motivují spíš zájmy normálního občana eurozóny než otcovská hrdost.

Bankovkami a mincemi jednotné evropské měny se začalo platit od 1. ledna 2001. Tehdy měla eurozóna pouhých 12 členů. Dnes jich je 17. Jako zatím poslední rozšířilo řady členů měnové unie Estonsko – vzdor dluhové krizi od 1. ledna 2011.

Vydáno pod