Po 20 letech od svého vzniku dominuje varšavská burza regionu

Varšava - Varšavská burza v těchto dnech slaví své 20. narozeniny. Z malého opomíjeného benjamínka, který začínal s pouhými pěti tituly a na němž se obchodovalo jen jednou týdně, se stal jeden z čelných akciových trhů v Evropě. K dnešnímu dni se na ní obchoduje 405 společností a její kapitalizace přesahuje 200 miliard eur. V prvním čtvrtletí letošního roku vévodila evropským trhům v počtu primárních nabídek akcií (IPO).

Když varšavská burza 16. dubna 1991 zahájila obchodování, nikdo nečekal, že by se mohla stát nějak zásadně důležitým trhem. Stejně jako ve většině transformujících se ekonomik byla burza považována za pouhou nutnost vynucenou přechodem k tržnímu hospodářství. Na pravidelné obchodování v každý pracovní den si musela burza počkat až do roku 1995.

Dnes patří index varšavské burzy WIG k nejsledovanějším indexům v Evropě. A varšavský trh se slibně rozrůstá. V prvním čtvrtletí hlásil celkem 45 primárních emisí. Lví podíl na tom měl vedlejší trh New Connect, který zaznamenal 38 IPO. Všechny ostatní evropské burzy si ve stejném období dohromady připsaly 50 primárních nabídek.

Varšavská burza slaví narozeniny (zdroj: ČT24)

Varšavské burze pomohla hlavně polská vláda, která přiměla penzijní fondy investovat většinu peněz na kapitálovém trhu, a pak samozřejmě drobní investoři. „Lidé si zvykli investovat na polské burze daleko snadněji než u nás, vidí, že je to prestižní místo pro získání peněz,“ míní makléř Wood&Comapany Matouš Hloušek.

Varšavská burza ale rozhodně nehodlá usnout na vavřínech. Na 4. května plánuje zpuštění zbrusu nového indexu WIG Ukrajina. Chce tak posílit svou roli mostu mezi východem a západem a přilákat ukrajinské investory. To by mohlo dále posílit její pozici v regionu. Kromě Ukrajiny hodlá varšavská burza cílit také na Českou republiku a Maďarsko.