Reportéři ČT: Podivný tok peněz z Drobilova resortu

Praha - České televizi se podařilo získat konkrétní způsob, jak se díky dělení zakázek dají ze Státního fondu životního prostředí vytáhnout miliony navíc. Podle zjištění Reportérů ČT některé firmy, které na miliony dosáhly, zakázku dál za provize předávají. Konečné firmy ale práci nakonec odvedou levněji. Část státních peněz tak neskončí v konkrétním projektu, ale bez větší námahy u zprostředkovatelů v kapse. Více informací přináší pondělní vydání pořadu Reportéři ČT.

Firma Vodní stavby Rokycany získala zakázku na vybudování kanalizace v Rožmitále pod Třemšínem. S radnicí podepsala smlouvu na stavební práce za 70 milionů, které spoluposkytl Státní fond životního prostředí. Část zakázky v hodnotě 16 milionů pak předala dál firmě Meliorace. Toto předání ještě proběhlo v zákonných mezích. Ovšem firma Meliorace svěřenou práci rovněž přepustila dál firmě Jiřího Šilinka a navíc za provizi, respektive podle smlouvy o zprostředkování ve výši jednoho milionu bez DPH.

Za předání zakázky několik milionů do kapsy

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Jiří Šilinek navíc dostal zakázku za výrazně nižší cenu. Za 11 milionů korun tak udělal stavební práce, které se finálně vykazují jako práce za 16 milionů. Firma Meliorace si pro sebe nechala pět milionů korun. „Je to obchodní politika. Nikdo na panu Šilinkovi neklečel, aby to za 11 milionů dělal a podobně. Ale samozřejmě bych byl špatný obchodník, kdybychom na tom neměli hospodářský výsledek,“ uvedl předseda představenstva firmy Meliorace Jan Večeřa.

Jaromír Kafka, výkonný ředitel firmy Vodní stavby Rokycany:

„Společnost Meliorace nám od samého začátku tvrdila, že práce bude provádět vlastními silami. My jsme až v průběhu provádění díla zjistili, že práce dělá jejich subdodavatel, kterému byly naordinovány samolepky Meliorací na všech vozidlech a pracovních oděvech, což byl směrem k nám jasný podvod nebo spíše uvedení v omyl.“

Státní fond životního prostředí uvedl, že o takovém obchodování se zakázkami neví. Praxe se mu nelíbí, prý s ní ale nic zatím dělat nemůže. „Určitě o tom budu informovat vedení Státního fondu životního prostředí. Pokud půjdou udělat nějaké změny v manuálu operačního programu a pomůžou k odhalování takovýchto věcí,“ prohlásila mluvčí fondu Lenka Brandtová.

Jiří Šilinek se o takové praxi rozhodl promluvit, když nakonec za svojí práci nedostal zaplaceno. Obrátil se nejen na Státní fond životního prostředí, ale taky na antimonopolní úřad a Nejvyšší soud. Nyní stojí před krachem a lituje toho, že se zapojil do budování rožmitálské kanalizace.

Státní fond životního prostředí proslavil jeho bývalý ředitel Libor Michálek. Když loni upozornil na snahy poradce ministra Drobila o jeho tunelování, byl z funkce okamžitě odvolán. Teď se k němu přidala svým varováním Evropská komise. Došla jí trpělivost s tím, jak neprůhledně se u nás s penězi hospodaří a fond může přijít o 140 miliard korun z evropských dotací.

Vydáno pod