Češi přišli na chuť zimní dovolené v Česku

Praha – Domácí cestovní ruch letos v zimě ožil. Češi více cestovali po tuzemských regionech a také více utráceli. Průměrná denní útrata se pohybovala mezi 500 korunami až tisícovkou. Rohlíky s paštikami nebo domácí řízky už Češi vyměnili za jídla v restauracích. Jen si někdy stěžují, že jsou předražená. Ukázal to průzkum agentury CzechTourism.

CzechTourism hlásí, Češi konečně začali utrácet. „Tři čtvrtiny respondentů uvedly, že denně utratí částku do tisíce korun. Ale zároveň klesl podíl těch, kteří utratí úplně nejnižší částku – do 200 korun denně,“ upozornila vedoucí oddělení výzkumu a analýz společnosti CzechTourism Markéta Vogelová.

Mojmír Mikula, CzechTourism:

„Výsledky výzkumu nás velice potěšily, z šetření je zřejmé oživení domácího cestovního ruchu i růst ochoty utrácet.“

Oživení cestovního ruchu rovněž potvrzují data o průměrných délkách pobytů jednotlivých návštěvníků. Nejčastější jsou stále jednodenní pobyty bez noclehu. I když i jejich podíl pomalu klesá – oproti roku 2010 o čtyři procenta. Podíl tří až sedmidenních dovolených naopak vzrostl - z deseti na 13 procent. Když se dovolená vydaří, volí naprostá většina Čechů stejné místo opakovaně. Dvě třetiny dotázaných navštívily daný region dokonce víc než třikrát.

Čechy trápí vysoké ceny a špatná infrastruktura

Češi ale mají k cestování po Česku stále řadu výhrad. Třeba ceny v restauracích podle nich nejsou zrovna lidové. „Samozřejmě otázka na cenovou úroveň dopadá vždycky v těch výzkumech nejhůř, nicméně v rámci domácího cestovního ruchu jsme se nesetkali s nějakou výraznou kritikou, že by bylo někde příliš předraženo, vyjma některých horských regionů, jako jsou Krkonoše,“ uvedl Michal Straka ze společnosti Ipsos Tambor.

Kromě vysokých cen nabízených služeb lidem vadí i špatná infrastruktura. Na dovolenou často jezdí autem, takže bojují například s rozbitými silnicemi nebo nedostatkem parkovišť. „Hlavně bych zmínil, že si hodně turisté stěžují na nedostatek parkovišť, a pokud už je parkoviště k dispozici, tak je většinou poměrně drahé,“ podotkl tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR Michal Veber.

Nejčastěji Češi jezdí na zimní dovolenou po tuzemských regionech za turistikou a za sportem. Podle Vogelové ale už začínají znovu objevovat i české lázně.