Finančně obezřetných Čechů přibývá, ale ne dost

Praha - Více než polovině českých domácností se daří hospodařit bez dluhů a snaží se ke svým finančním závazkům přistupovat zodpovědně. Vyplývá to ze statistik Koeficientu rozumného zadlužení Poštovní spořitelny. Lidé se také stále častěji chodí radit s odborníky, ale ne až ve chvíli, kdy se dostanou do úzkých, nýbrž své plánované kroky ve finanční oblasti konzultují předem.

„České rodiny začaly v důsledku finanční krize a přibývajících případů osobních bankrotů zodpovědněji přistupovat ke svým financím, aktivně se zajímat o možnosti rozumného zacházení s úsporami a snaží se předcházet situacím, kdy by se mohly ocitnout v dluhové pasti,“ říká Aleš Pospíšil, ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny. Důležitou roli v tom podle něj hraje i zvýšený zájem médií o tuto problematiku. Lidé se bojí pádu do složité finanční situace, a proto podnikají preventivní opatření.

S dluhy má problémy čtvrtina domácností

Statistiky Koeficientu rozumného zadlužení přesto ukazují, že bezmála čtvrtina českých domácností má s dluhy vážné problémy. Většinou jde o rodiny s malým příjmem a vysokými výdaji, které nestíhají splácet.

V ohrožení však nejsou jen ty domácnosti, jejichž výdaje převyšují příjmy. Potenciální riziko dluhové pasti visí i nad 35 procenty těch domácností, které nemají problémy se splácením dluhů, ale zároveň nemají z čeho si vytvářet nezbytnou finanční rezervu pro případ nečekaného výpadku příjmů. Typickým příkladem je rodina, která splácí hypotéku, leasing na auto, úvěr. Výdaje běžné spotřeby bez potíží pokryje, ale ve chvíli, kdy se objeví nutnost typu oprava automobilu, neví, kde na to vzít.

Problém může nastat také v případě, kdy rodina splácí hypotéku a jeden z jejích ekonomicky aktivních členů přijde o práci. I na takovou situaci se ale dá dobře připravit předem. „Doporučuji uzavřít pojištění proti neschopnosti splácet a zamyslet se nad tím, kde uspořit, aby získali rezervu ve výši ideálně tří až šesti měsíčních platů,“ uvedl Pospíšil.

Přibývá těch, kteří se přijdou poradit předem

Obezřetných lidí, kteří se snaží finančním problémům předcházet, přitom přibývá. Potvrzují to i zkušenosti Asociace občanských poraden, které zdarma poskytují mimo jiné i finanční poradenství. „Pozitivním jevem posledních měsíců je skutečnost, že zaznamenáváme nárůst klientů, kteří k nám nechodí až ve chvíli, kdy je nejhůře, ale aby se poradili, jaké kroky mají podnikat, aby zabránili nejhoršímu, tedy osobnímu bankrotu,“ upozornil ředitel asociace Stanislav Skalický.

Lidí, kteří své dluhy nezvládnou a musí požádat o vyhlášení osobního bankrotu, nicméně neustále přibývá. V loňském roce se jejich počet zvýšil o 153 procent, celkem tak vyhlásilo osobní bankrot přes 6 tisíc lidí. A lepší to podle odborníků nebude ani letos.

  • Exekuce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1653/165220.jpg
  • Leták autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1949/194825.jpg