Češi šetří, kupují levné pivo z Polska

Plzeň – Rovný milion hektolitrů piva loni do Česka dovezly zahraniční pivovary. Češi tak vypili třikrát víc dovezeného piva než v roce 2009. Podle šéfa Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého může za tak velký nárůst ekonomická krize. Dovážejí se totiž hlavě levná lahvová piva z Polska, jejichž kvalita je podle pivovarníků „mizerná“ a jde pouze o pivu podobné nápoje.

„Ekonomický tlak způsobil hlad po levných pivech. V minulých letech se do Česka vozilo kolem 300 tisíc hektolitrů piva ročně. Nešlo ale o superlevná piva jako loni, ale spíše o kvalitnější produkty jako irské pivo Guinness,“ dodal. Nyní proudí piva hlavně ze zemí, jejichž produkty by si fajnový český pivař v době konjunktury nekoupil. Šedesát procent tvoří lahvová piva z Polska, které lidé nakupují zejména v obchodních řetězcích. Cena se pohybuje kolem sedmi korun za půllitr. „Tady se bavíme o pivech, které jsou za čtyři koruny, což stěží pokryje náklady na rozvoz, láhev a spotřební daň, což znamená, že na ten vlastní výrobek tam nezbývá prakticky nic,“ dodává Veselý.

Polský ležák není český ležák

Komentář Jana Veselého (zdroj: ČT24)

Na etiketách levných piv z dovozu je podle Veselého často uvedeno „ležák“, přitom jde o osmistupňové pivo. České pivovary ale mohou toto označení používat jen pro „jedenáctky“ nebo „dvanáctky“, jinak by šlo o klamavou reklamu. V Polsku to ale neplatí a Česko musí podle směrnice o společném trhu akceptovat pojmenování jiných zemí i jejich způsoby výroby a tyto „ležáky“ na trh pustit. „Čeští výrobci nejsou ochotni tyto způsoby akceptovat a ani by nemohli,“ uvedl Veselý. Od výroby pro obchodní řetězce vinou tlaku na ceny postupně upouštějí.

Z Polska, Maďarska a Slovenska jde podle Veselého do Česka až 90 procent dovozu. Svaz ani pivovary se tomu nemohou bránit a pouze testy piv v médiích definují veřejnosti kvalitu.

Plzeňský pivovarnický expert Josef Krýsl:

„Jde o velmi mizerné nápoje, které často nemají s pivem nic společného. Jejich jedinou vlastností je, že jsou velmi laciná. Levná česká piva jsou proti nim pořád ještě výborná a chutná.“

Plzeňský pivovarnický expert Josef Krýsl se skupinou sládků provedl testy a „tato piva se ani nedala dopít“. Kupují je lidé v důchodovém věku, bezdomovci a občané, kteří denně pijí hodně piv, a dále ženy při nákupech. Podle šéfa Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiřího Fuska začal loni razantní dovoz levných piv z Polska, Německa a Rakouska vinou toho, že se od ledna 2010 v ČR zvýšila spotřební daň z piva.

Dovozové produkty přitom tlačí i na cenu českých lahvových piv, jejich průměrná cena se snižuje a klesá také ziskovost prodeje. „Sládkové pivovarů přitom nemohou tento segment (levných piv) opustit, a tak plně uvolnit prostor dovozům,“ dodal.

Pivovar
Zdroj: ČT24