Lukašenko vzdává boj o záchranu rublu

Minsk – Bělorusko vzdalo snahu o záchranu měny a ruší všechna omezení pro pohyb jejího kurzu. Vláda a centrální banka ve společném sdělení uvedly, že jakmile stanoví nový kurz, budou moci komerční banky měnu libovolně nakupovat a prodávat. Analytici předpokládají, že běloruský rubl bude devalvovat o 20 až 30 procent, jakmile padnou omezení. Dnešní oznámení ale úplně překvapivé není. Změny už před pár dny avizoval prezident Alexandr Lukašenko. Hovořil ale převážně jen o zpřísnění měnové politiky, k němuž se země chystá.

„Vláda a centrální banka zajistí, že budou odstraněny restrikce směnného kurzu (běloruského) rublu u transakcí mezi bankami a podniky,“ uvedla vláda. Země se až dosud snažila devalvaci měny všemožně bránit, špatný stav ekonomiky jí však nedává jinou možnost.

Až dosud mohly běloruské banky stanovovat kurz rublu maximálně do deseti procent od úředně stanoveného fluktuačního pásma. Kurz na ulici byl mnohem slabší.

Rusko pomocnou ruku nepodá

Bělorusko je v hluboké hospodářské krizi a spoléhalo, že mu z ní pomůže sousední Rusko. To ale odmítlo Minsku poskytnout úvěr. Centrální banka se snažila kurz měny bránit, od začátku roku už ale spotřebovala asi čtvrtinu devizových rezerv.

Pro běloruské exportéry se nic nemění. I nadále budou mít povinnost prodávat 30 procent devizových příjmů, a to za oficiální kurz. Ten dnes činil 3060 běloruských rublů za dolar. Tento kurz se vztahuje i na hotovostní transakce ve směnárnách, takže zatím není jasné, jaké dopady bude mít uvolnění kurzu na výměnu peněz na ulici. Viceguvernér centrální banky Nikolaj Luzhin pak uvedl, že banky budou moci rubl prodávat za kurz, který si stanoví v otevřeném obchodování.

Lidé se rublů zbavují ve velkém

Před směnárnami v Bělorusku se tvoří fronty lidí, kteří chtějí nakoupit valuty. Mezinárodní finanční instituce už nějaký čas na Bělorusko apelovaly, aby měnu výrazně devalvovalo. Snížení hodnoty měny by podle ekonomů běloruskému hospodářství mělo prospět. Tuzemské ekonomiky se změny v Bělorusku téměř nedotknou.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob:

„Domníváme se, že makroekonomické dopady na českou ekonomiku budou zanedbatelné, mimo jiné i proto, že Bělorusko není ani mezi třiceti největšími obchodními partnery ČR.“

Česká obchodní bilance s Běloruskem loni vykázala nové maximum. Vzájemný obrat zahraničního obchodu meziročně vzrostl o 64,5 procenta na 8,3 miliardy korun. Při devalvaci běloruského rublu se na zahraničních trzích zlevní zboží vyvážené z Běloruska a naopak podraží zboží dovážené na běloruský trh. Podle generálního ředitele agentury na podporu obchodu CzechTrade Ivana Jukla tak oslabení běloruské měny může obecně vést ke snížení poptávky Běloruska po dovozu zboží.

„Pravdou ale je, že v letech 2005 až 2008 posílila česká koruna oproti rublu o zhruba 35 procent, ale vůbec to neznamenalo pokles vývozu (do Běloruska). Právě naopak, export vzrostl více než dvojnásobně,“ dodal Jukl.

Vydáno pod