České dráhy snížily mzdy stovkám zaměstnanců

Praha – České dráhy šetří. Od dubna až o desetinu snižují platy některým zaměstnancům v managementu a administrativě. Snižování platů se dotkne zaměstnanců se smluvními platy, kterých společnost zaměstnává řádově stovky. Podle mluvčího společnosti Petra Šťáhlavského se ale platy mění každý rok a není to nic mimořádného. Dráhy tímto krokem plánují ušetřit 50 až 70 milionů korun.

Většině zaměstnanců plat zůstane na úrovni roku 2010

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský:

„Všichni zaměstnanci, kteří nemají tarifní ale smluvní mzdu, mají od 1. dubna nové výměry s platností jeden rok.“

Desetiprocentní úspora na mzdových nákladech vyplývá z podnikatelského záměru firmy pro letošní rok a souvisí s dlouhodobou snahou společnosti snižovat administrativní náklady. Mezi zaměstnanci, kterým dopravce snížil platy, jsou podle Šťáhlavského manažeři, lidé z referentských pozic a různí specialisté. Drtivou většinu zaměstnanců Českých drah tvoří ale lidé s tarifní mzdou. Těm letos na základě kolektivního vyjednávání s odbory dráhy zmrazily platy na úrovni roku 2010.

Celkem České dráhy zaměstnávají zhruba 27 tisíc pracovníků. Zhruba 9 500 zaměstnanců z řízení provozu, například signalisté a hláskaři, ovšem od počátku července přechází pod Správu železniční dopravní cesty. Ta vznikla v rámci liberalizace dopravního trhu oddělením od původní státní organizace České dráhy. Stará se mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železniční síť.

Vydáno pod